Säteilyä kestäviä ARM-suorittimia avaruuteen

Avaruusolosuhteisiin sopivia piiriratkaisuja tarvitaan koko ajan enemmän satelliittien mittaus- ja ohjauslaitteiden takia. Avaruuteen lähetettävissä laitteissa halutaan hyödyntää samoja suoritinarkkitehtuureja kuin muissakin laitteissa. Siksi  piirivalmistaja Microchip on tuonut tarjolle ARM-ohjaimistaan uusia säteilyä kestäviä versioita avaruusolosuhteisiin.

Microchipin uudet säteilyä kestävät SAMRH71- ja SAMRH707-ohjainpiirit kehitettiin Euroopan avaruusjärjestö ESA:n ja ranskalaisen avaruusjärjestö Centre National D’Etudes Spatialesin (CNES) tuella. Molemmat perustuvat suosittuun ARM:n Arm Cortex-M7 SoC -arkkitehtuurin.

Microchipin ARM-ohjaimista on tarjolla myös säteilyä kestävät versiot.

Säteilyä kestävät SAMRH71 ja SAMRH707 tarjoavat aiempaa halvemman tavan kehittää avaruuslaitteiden elektroniikkaa. Niiden kanssa voidaan hyödyntää kehitystyössä valmistajan kuluttajalaitteiden vakio-ohjelmistoja ja -laitteita, joten toiminta on paljon suoraviivaisempaa.

Uusi SAMRH71 on vastaavan COTS-autoteollisuuden SoC-tekniikan säteilykovetettu muunnos, joka tarjoaa yhdistelmän avaruusyhteysrajapintoja sekä ARM-arkkitehtuurin, jossa on yli 200 Dhrystone MIPS (DMIPS). Piiri on suunniteltu korkean tason säteilyyn, lämpötiloille ja luotettavuudelle.

SAMRH71 voidaan liittää nopeisiin tiedonsiirtoliitäntöihin, kuten SpaceWire, MIL-STD-1553, CAN FD ja Ethernet IEEE 1588 Generalized Precision Time Protocol -protokollan kanssa (gPTP).

Toinen versio SAMRH707 tarjoaa 100 DMIPS:N laskentayksikön lisäksi analogisia toimintoja ja DSP-osuuden. Mukana on SRAMia ja flash-muistia sekä SpaceWire-, MIL-STD-1553- ja CAN FD-liitännöt sekä analogiset toiminnot, kuten 12-bittiset AD- ja DA-muutimet.

Suunnittelijat voivat hyödyntää tuotekehitysvaiheessa Microchipin SAMRH71F20-EK- ja SAMRH707F18-EK-kehityskortteja sejö MPLAB Harmony -työkalupakettia tai kolmansien osapuolten erikoisohjelmistotyökaluja.

Lisää: Microchip (LINKKI), tuotetiedot (LINKKI1) ja (LINKKI2) sekä kehityskortit (LINKKI) sekä MPLAB Harmony -työkaluohjelmistot (LINKKI). Suomen komponenttijakelijat (LINKKI).