DNA nousi kiinteiden laajakaistojen ykköseksi

Kiinteä laajakaista on entistä voimallisemmin kaupunkialueiden kerrostalojen ykkösvalinta nettiyhteyksien hoitamiseen, kertoo teleoperaattori DNA tiedotteessaan.  Yritys on kasvattanut liittymämääräänsä ja kirinyt Elisan ohi, Telian pitäessä hallussaan kolmospaikkaa. 

DNA:n kiinteän verkon liittymäkanta kasvoi vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä 27 000 liittymällä, mikä johtui erityisesti kiinteiden laajakaistayhteyksien määrän kasvusta 40 000 liittymällä.

Samalla DNA nousi kiinteiden laajakaistojen markkinaykköseksi asiakasmäärissä mitattuna perustuen operaattoreiden osavuosikatsauksissaan julkaisemiin liittymämääriin: DNA 591 000, Elisa 567 000 ja Telia 470 000.

DNA:n laajakaistaja TV -liiketoiminnan johtaja Jarno Haikonen pitää merkittävänä syynä kasvulle sitä, että yhtiö havaitsi vuonna 2007 alkaneen muutoksen markkinassa. Tuolloin voimaan astuneen lakimuutoksen myötä taloyhtiöille avautui mahdollisuus taloyhtiölaajakaistan hankkimiseen.

DNA:n Haikonen kertoo heidän oivaltaneen tässä merkittävän kasvumahdollisuuden, koska noin puolet suomalaisista asuu kerrostaloissa. Muutkin operaattorit ovat mukana trendissä, mutta DNA:n Haikonen kertoo yrityksen pärjänneen markkinoilla enemmän kuin hyvin.

Silti mobiilidatalla on oma paikkansa. DNA:n mukaan erityisesti pientaloalueilla mobiiliteknologiat haastavat kiinteitä ratkaisuja ja lopulta yrityksen mukaan 5G voittaa niissä kupariyhteyden.

’’5G mahdollistaa nopeat yhteydet myös sellaisille pientaloalueelle, joihin kuidun rakentaminen on ollut erittäin kallista tai jopa mahdotonta’’, Haikonen kertoo.

Hänen mukaansa kaupungeissa taloyhtiöiden ja yritysten yhteydet sen sijaan rakennetaan kiinteän kuidun varaan, ja tämä kehitys sen kuin kiihtyy, Haikonen ynnää.