Näin toimi VR:n junaskanneri – katso video

Junan viat voidaan havaita tulevaisuudessa automaattisesti Junaskannerin avulla. Helsingissä otetaan kesäkuussa käyttöön uudenlainen konenäköön ja tekoälyyn perustuva junaskanneri, jonka avulla voidaan HSL:n paikallisjunien ulkoinen kunto tarkastaa automaattisesti. Kehitystyössä ovat olleet mukana VR FleetCaren lisäksi teknologiayhtiö Vire Labs.

Uudenlainen ratkaisu perustuu konenäköön ja tekoälyyn ja sen avulla toteutettuun hahmontunnistukseen. Siinä radan molemmille puolille on asennettu 6,5 metriä korkeat kameratolpat, jotka pystyvät analysoimaan ohi ajavan junan. Pylväissä on kaksi suurnopeuskameraa, kolme Vireboxin AI-pohjaista Edge-tietokonekorttia ja tarvittavat liitännät teho-osan lisäksi.

Skannauksessa junan sivut ja katto kuvataan viivakameralla, jonka kuvausnopeus ja erittelytarkkuus ovat erittäin suuret. Kuvan tarkkuus skannauksessa on muutamien millimetrien luokkaa. ”Kuvaamisen nopeutta ja kuvan tarkkuutta voisi verrata esimerkiksi urheilukilpailuissa käytettäviin maalikameroihin”, junaskannerin kehityksestä vastannut projektipäällikkö Samuli Suuriniemi VR FleetCarelta kertoo.

Skannauksesta saatu tieto käsitellään välittömästi reunalaskennalla, joka analysoi datan ja antaa ilmoituksen poikkeamista. Tiedot ovat junan kunnossapitäjän käytettävissä lähes saman tien. Data tallentuu myös pilvipalveluun jatkoanalyysiä varten, joka tarjoaa lisää tietoa junasta.

”Olemme opettaneet koneelle miltä junan pitäisi näyttää, ja jos siellä on joku poikkeama niin koneen tulee havaita se. Ihmisen antaman palautteen perusteella tekoäly oppii jatkuvasti tarkemmaksi ja tavoite on pystyä tunnistamaan luotettavasti kaluston mahdolliset vikaantumiset”, VR FleetCaren Suuriniemi kertoo.

Toistaiseksi skanneria on testattu vain matkustajajunissa, mutta se sopii skaalautuvuuden vuoksi myös minkä tahansa raidekaluston tarkastukseen. Esimerkiksi rajavalvonnassa sen avulla voitaisiin automaattisesti todentaa esimerkiksi, että vaunujen koko täsmää paikalliseen ohjeistukseen. Tai että vaunut ovat muuten turvallisia liikennöidä.

”Tähänastisten tulosten perusteella tiedämme teknologian toimivan ja pystymme tarjoamaan junaskanneria nykyisille ja uusille asiakkaillemme vuoden 2021 aikana”, VR FleetCaren toimitusketjun ja digitaalisten palveluiden johtaja Mihail Lipiäinen uskoo.

Uutta junaskanneria on pilotoitu jo vuosi, ja tulokset ovat olleet kehittäjien mukaan erittäin hyvät. Kesäkuussa otetaan ensimmäinen junaskanneri tuotantokäyttöön, kun pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteen Flirt-junat tullaan tarkastamaan ajamalla ne junaskannerin ohi ennen varikolle viemistä.

Lisää: Katso video VR Fleetcaren junaskannerin toiminnasta ja tekniikoista (LINKKI, youtube).

Kuvat: VR FleetCare/Atte Mäläskä