Kännyköiden kierrätettävyydelle eco-pisteet

Eurooppalaiset teleoperaattorit luovat kännyköille uuden ekoluokituksen, joka kertoo muun muassa kuinka korjattavissa tai kierrätettävissä puhelin on laajempien ympäristövaikutusten kannalta. Suomesta mukana on teleoperaattori Telia, joka on kaupannut jo aiemmin kierrätettyjä Recycled-puhelimia. Mukana on operaattoreiden lisäksi 12 laitevalmistajaa.

Telian lisäksi saksalainen Deutsche Telekom, ranskalainen Orange, espanjalainen Telefonica ja englantilainen Vodafone ovat mukana luokituksessa. Uudne luokituksen tavoitteena on antaa ihmisille yhtenäistä tietoa ostettavan älypuhelinten ympäristövaikutuksista.

Eco Rating -luokituksessa mitataan mobiililaitteen ympäristövaikutuksia viidessä eri kategoriassa. Mitattavina ovat laitteen kestävyys, korjattavuus ja kierrätettävyys, valmistuksessa käytetyt luonnonvarat sekä laitteen koko elinkaaren hiilijalanjälki. Tulosten perusteella laitteelle annetaan ekologisuutta mittaava pisteluku, joka asettuu yhden ja sadan välille.

”Ekoluokituksen tavoitteena on kannustaa puhelinvalmistajia kestävämpään matkapuhelinten tuotantoon ja samalla auttaa kuluttajia ja yrityksiä tekemään vastuullisempia ostopäätöksiä”, selventää Telia Finlandin vastuullisuusjohtaja Eija Pitkänen.

Kesäkuusta lähtien ekoluokiteltuja puhelimia myydään 24 Euroopan maassa. Alkuvaiheessa puhelinvalmistajista mukana ovat  Nokia-kännyköiden HMD Globalin lisäksi Doro, Bullit, Huawei, MobiWire, Lenovo Motorola-merkillä, OnePlus, OPPO, Samsung, TCL/Alcatel, Xiaomi and ZTE.

Telia on myynyt jo jonkin aikaa myös omia kierrätettäviä puhelimiaan. Kunnostetuista kännyköistä on kasvamassa myös koko ajan laajeneva bisnes. Viime vuosina esimerkiksi Applen iPhoneja kunnostava ja myyvä suomalaisyritys Swappie  on laajentunut nopeasti ulkomaan markkinoille.

”Ekologiset valinnat kiinnostavat nyt suuresti. Esimerkiksi Recycled-kierrätyspuhelimiemme suosio kasvoi viime vuonna 50 prosenttia ja yritysasiakkaiden kiinnostus palvelulaitteita kohtaa on selvässä nousussa”, Eija Pitkänen kertoo.

Eco Rating -mittauksessa käytetään metodologiaa, joka perustuu alan aiempiin ympäristömerkkialoitteisiin sekä Euroopan unionin, telejärjestö ITU-T:n sek’ ETSI:n ja ISO:n uusimpiin standardeihin ja ohjeisiin. Metodologiaa on kehitetty yhdessä ympäristötoimija IHOBE:n ja laitevalmistajien kanssa.

Lisää: Eco Rating (LINKKI) ja aiemmat Uusiteknologia.fi:n uutisjutut kierrätettävistä Swappien kännyköistä (LINKKI) ja laajemmin korjaaminen ja uudellenkäyttö (LINKKI).