Ohjelmistoala tarvitsee kasvuun lisää työntekijöitä

Ohjelmistoala on toipunut koronasta Suomessa vahvemmin kuin mikään muu toimiala ja hakee uudella vimmalla uusia työntekijöitä. Kolme neljästä Suomen ohjelmistoyrityksestä aikoo selvityksen mukaan palkata lisää työntekijöitä.  Lisäksi tiedot ennakoivat jopa 1,5-2 miljardin euron lisäystä suomalaisyritysten liikevaihtoon.

Suomalaisista ohjelmistoyrityksistä yli 85 prosenttia yrityksistä ennakoi uuden selvityksen mukaan kasvua. Alan kehitystä mittava sykemittari-kysely kertoo kasvunäkymistä, joista juuri mikään muu toimiala ei voi Suomessa haaveilla.

’’Kun suhteutamme tulokset aiempiin toteutuneisiin kasvulukuihin, on perusteltua odottaa euromääräisesti noin 1,5 miljardin, jopa kahden miljardin kasvua’’, ynnäilee ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha selvityksen tuloksia.

Roihan mukaan kun pohjana on alan nykyinen noin 15 miljardin liikevaihto, niin tällainen kasvu on realismia.

’’Viimeistään nyt voidaan varmuudella sanoa, että ohjelmistoala on noussut Suomen kasvun veturiksi. Emme puhu ainoastaan alan omasta kasvusta, vaan koko digitaalisesta kilpailukyvystä ja kasvuvoimasta, jonka ohjelmistoala luo muihin yrityksiin ja organisaatioihin, eli koko Suomeen”, Roiha kiteyttää.

Uusi sykemittariselvitys kertoo lupaavista vientinäkymistä ohjelmistoalalle. Alan yrityksistä jo 60 prosenttia harjoittaa ulkomaankauppaa.  ’’Vielä parempaa on se, että koko alalta yli 60 prosenttia ennakoi uusia kansainvälisiä asiakkuuksia eli viennin kasvua seuraavalle 12 kuukaudelle”, Roiha sanoo.

Kansainvälinen kasvu sopii erinomaisesti  Roihan visioon ohjelmistoalasta niin nuorten kuin alanvaihtajienkin uutena ykköstoimialana. ’’Digitaalisuus ei tunne etäisyyksiä, joten ohjelmistoala on vientialana syrjäiselle Suomelle erityisen sopiva’’, hän arvioi.

Kasvu tarvitsee kuitenkin lisää osajiia. Suomessa on jo pitempään ollut ohjelmistoalalla valtava koulutuksen ja työn kohtaanto-ongelma, jonka ratkaiseminen tuntuu kestävän ja kestävän. ’’Reilusti yli 10 000 avointa työpaikkaa löytyisi heti’’, Roiha sanoo. Ohjelmistoala tarvitsee hänen mukaansa alan vaihtajia, eikä kaikkien tarvitse Roihan mukaan olla koodareita, vaan osaamista tarvitaan laajalla skaalalla.

Lisää: Ohjelmisto- ja e-business ry (LINKKI).

Taustaa: Ohjelmisto- ja e-business ry on vuonna 1993 perustettu ohjelmisto- ja verkkoliiketoimintaa tekevien yritysten johdon yhteisö. Jäseninä on yli 700 alan keskeisintä yritystä sekä niiden johtajaa ja vaikuttajaa.

Kuvituskuva: Logitech