Maailman ympäristöystävällisin datakeskus Seinäjoelle

Seinäjoelle rakentuu tämän ja ensi vuoden aikana uusi maailmanluokan datakeskus, joka käyttää käyttövoimanaan vain vihreästi tuotettua sähköä. Lisäksi keskuksen lämpöenergia kerätään talteen yli 90-prosenttisesti ja hyödynnetään koko Seinäjoen alueelle. Taustalla on International Data Center Oy ja saksalainen datakeskusrakentaja Rittal.

Tuleva Seinäjoki Data Parkin datakeskusyksikkö on Rittal Mikko Ahon mukaan maailman ensimmäinen hiilineutraali, jopa hiilinegatiivinen datakeskus. Uuden datakeskuksen teknisestä toteutuksesta vastaa saksalainen Rittal, joka tuo keskukseen uusimpia konesalitekniikoitaan. Niistä tärkein on yrityksen Mikko Ahon mukaan se, että keskus on suunniteltu jäähdytyksen lähtökohdista, jossa on osin myös suomalaista osaamista.

’’Kiinnostuimme Seinäjoen hankkeesta heti alusta alkaen sen edistyksellisyyden vuoksi’’, sanoo Rittalin Suomen myyntijohtaja Mikko Aho.

Uuden datakeskuksen takana on viime vuoden syyskuussa perustettu  osake-yhtiö International Data Center, jonka perustaja on Petri Ylinen. Hänen lisäkseen omistajana on kotimaisia ja ulkomaisia toimijoita. Datakeskuksen ensimmäisen vaiheen kokonaisinvestointi tulee olemaan noin 100 miljoonaa euroa.

Keskuksen ensimmäisen yksikön rakentamisesta vastaa Kiinteistö Oy DC Seinäjoki.Keskus rakentuu Seinäjoeel pääjunaradan varrelle, tieyhteydet ovat keskukseen hyvät ja vieressä on Seinäjoen lentoasema. Liikenteen lisäksi tarjolla on nopea runkoverkkoyhteys sekä tulevaisuudessa vierestä kulkee nopea jäämeren kautta Aasian ja Euroopan yhdistävä datakaapeli.

International Data Center Oy:n tietokonekeskus koostuu neljästä 1.8 megawatin modulaarisesta yksiköstä, jonka kokonaisteho on seitsemän megawattia.

Datakeskusrakennuksen suorat kustannukset ovat 34–39 miljoonaa euroa ja konesalin tekniikka ja kalusteet 60–70 miljoonaa. Lopullinen hinta riippuu siitä, millaista tekniikkaa loppukäyttäjät lopulta haluavat keskukseen.

Datakeskuksen rakentaminen alkaa vielä kuluvan vuoden aikana. Sen lisäksi tulevaisuudessa voidaan rakentaa jopa viisi vastaavan kokoista konesaliyksikköä, Investoinnit voivat olla tulevina vuosien aikana jopa yli miljardi euroa.

Uuden datakeskuksen julkistustilaisuudessa viime perjantaina puhunut elinkeinoministeri Mika Lintilä iloitsi Seinäjoen puolesta.  ”Seinäjoki on voittanut yhden erän maailmanlaajuista kilpailua, jossa muut kisaajat ovat esimerkiksi eurooppalaisia ja aasialaisia suurkaupunkeja. Se on hyvä esimerkki pitkäjänteisestä työstä paikallisella, kansallisella ja myös kansainvälisellä tasolla, Lintilä totesi.

Suomeen ollaan hakemassa koko ajan uusia datakeskuksia ja Lintilä uskoo niitä tulevan Suomeen vielä lisää. ”Jo aikaisemmista investoinneista tiedämme, että Suomi on luotettava maa ja kumppani kansainvälisille datakeskustoimijoille. Sähköinfrastuktuurimme on maailman kestävimpiä, tietoliikenneyhteydet toimivimpia, maaperä vakaimpia ja osaaminen on vankkaa. Lisäksi datan suojaus ja yksityisyydensuoja ovat Suomessa vahvoja ja kyberturvallisuus on Suomessa erittäin korkealuokkaista”, Lintilä arvioi.

Kuvituskuva: Rittal