Elektroniikkamoduuli tuo bioetanolin moottoripyöriin

Suomalainen StepOne Tech tuo autojen lisäksi ensimmäisenä maailmassa E85-bioetenolin myös moottoripyöriin, mönkijöihin ja vesiskoottereihin. Uusi E85-päivitys voidaan tehdä lähes mihin tahansa perinteisen sähköisenruiskutuksen omaaviin kulkuvälineisiin.

StepOnen E85-päivityksessä moottoripyörään tai vaikka mönkijään asennetaan pienikokoinen moduuli, jonka jälkeen ajoneuvo on flexifuel-kulkuneuvo eli se voi käyttää E85-biopolttoainetta tai bensiiniä tai mitä tahansa niiden sekoitusta.

E85-bioetanoli on Suomessa jätteistä ja tähteistä valmistettu kotimainen biopolttoaine, joka vähentää ilmastopäästöjä bensiinin nähden yrityksen mukaan  jopa 80 prosenttia ja tuo lisää tehoa ja vääntöä korkeamman oktaaniluvun takia.

E85-bioetanolia myydään Suomessa yli 160:lla ABC-, St1- ja Shell-asemalla ympäri maata.

StepOne Techin eFlexFuel-moduulin toiminta perustuu auton moottorinohjaukselta (ECU) tulevan polttoaineen ruiskutussignaalin muunteluun. Jokaista suutinta ohjataan erikseen, jolloin ohjaus mukautuu täydellisesti erilaisiin ruiskutustapoihin.

Polttoaineen etanolipitoisuus määritetään polttoainelinjaan liitettävän etanolianturin avulla. Etanolipitoisuus tunnistetaan automaattisesti ilman viiveitä polttoaineen sähkönjohtavuuden perusteella.

Asennussarja säilyttää moottorin alkuperäisen Lambda-korjauksen ennallaan. Näin voidaan varmistaa, että päästöt pysyvät alhaisina ja moottori toimii valmistajan alkuperäisten säätöarvojen mukaan.

StepOne Techin eFlexMoto Plus ei vaadi asennuksen jälkeen käyttäjältä mitään erillisiä toimenpiteitä, mutta mikäli kuitenkin haluaa tarkkailla moottorin toimintaa tai säätää suorituskykyä niin tarjolla on mobiililaitteisiin eFlexApp- ja Windows-koneisiin eFlexTuner-sovellus. Ohjelmat näyttävät tietoa muun muassa moottorin toiminnasta sekä sisältävät säätöominaisuuksia.

Etanolipäivitys on mahdollista tehdä jopa yli miljoonaan suomalaiseen henkilöautoon.

”eFlexMoto Pro -teknologia on patentoitu Yhdysvalloissa asti, joten voimme puhua ainutlaatuisesta suomalaisesta cleantech-innovaatiosta.” kertoo StepOne Techin maajohtaja Vesa Vaine.

Laajan autokannan lisäksi yrityksen etanolipäivitys on mahdollista tehdä Suomessa arvioilta yli sataantuhanteen moottoripyörään. Globaalisti E85-päivityksen kanssa yhteensopivia moottoripyöriä on jopa satoja miljoonia, joten pienikin osuus siitä olisi suomalaisyritykselle todellinen lottovoitto. Muunnossarja sopii autojen ja moottoripyörien lisäksi muihin ajokkeihin.

”Ranskan Pariisissa on muunnettu lakaisukoneitakin bioetanolille’, kertoo Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Vilhartti Hanhilahti. Yhdistyksen toiminta on keskittynyt autoihin, mutta tavoite on laajemminkin vähentää liikenteen päästöjä E85-bioetanolilla kaikissa kulkuneuvoissa.

Lisää: StepOne Oy (LINKKI), muunnos autoon (LINKKI) ja moottoripyöriin (LINKKI) sekä aiempi uutinen yrityksestä (LINKKI) ja Etanoliautoilijat ry (LINKKI).