Vieraile uudenlaisessa sirutehtaassa virtuaalisesti

Autoelektroniikan osaaja Bosch on avaamassa Saksan Dresdenissä uusinta tekoälyä ja esineiden internetiä hyödyntävää sirutehdastaan. Miljardin euron tehdas on konsernin 130-vuotisen historian suurin yksittäinen investointi. Mukana on myös linkki, jonka kautta pääset virtuaalisesti tutustumaan uudentyyppisen tehtaan toimintaan ja rakenteisiin.

Automatisoidussa ja tekoälyä hyödyntävässä Teollisuus 4.0 -tyylin tehtaassa kaikki tuotannon prosessit on integroitu keskenään.  Puolijohteiden tuotanto käynnistyy jo heinäkuussa.  Ensi alkuun uudet valmistettavat puolijohteet asennetaan yrityksen omiin työkoneisiin.

“Puolijohteet ovat Boschille ydinteknologiaa ja on strategisesti tärkeää kehittää ja valmistaa niitä itse. Tässä maailman ensimmäisessä AIoT-tehtaassa voimme tekoälyn ansiosta nostaa puolijohteiden valmistuksen aivan uudelle tasolle”, kehui julkistustilaisuudessa Boschin pääjohtaja Volkmar Denner. Uuden tehtaan avajaisiin osallistui eilen muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel.

72 000-neliöisessä sirutehtaassa on töissä jo 250 ihmistä ja määrä nousee 700:aan kun rakennustyöt saadaan päätökseen.  Syyskuussa, eli noin kolme kuukautta alkuperäistä aikataulua nopeammin, ryhdytään tuottamaan puolijohteita autoteollisuusasiakkaiden tarpeisiin.

Uutta on myös, että uudesta Dresdenin tehtaasta on olemassa myös ohjelmallinen kopio, joka koostuu noin puolesta miljoonasta 3D-objektista.  Koko sirutehdasrakennus, infrastruktuurit, vesiputkistot ja jätehuoltojärjestelmät, kaapelivedot ja ilmanvaihto sekä  tietysti tuotantokoneisto ja -linjat on taltioitu digitaalisesti ja visualisoitu 3D-malliksi.

Tämän ns. digitaalisen kaksosen ansiosta Bosch kykenee simuloimaan sekä tehtaan prosessin optimointia että korjaustöitä haittaamatta varsinaista toimintaa. Lisäksi tehtaan koneet, anturit ja tuotteetkin tarjoavat joka sekunti dataa, joka kerätään yhteen keskustietokantaan, josta käsin sitä arvioidaan tekoälyn avulla.

”Yhdistämällä tekoälyn ja esineiden internetin luomme pohjaa tuotantoprosessien ja tuotteiden laadun jatkuvalle datavetoiselle parantamiselle”, sanoo Boschin pääjohtaja Volkmar Denner.  Tässä prosessissa itseään optimoivat algoritmit oppivat, kuinka datan pohjalta tehdään ennusteita. Näin tuotanto- ja kunnossapitoprosesseja voidaan analysoida reaaliaikaisesti.

Tekoälyalgoritmi voi esimerkiksi havaita tuotteissa pienimmätkin poikkeamat. Syyt poikkeamiin analysoidaan ja tuotantoprosessia korjataan vastaavasti, ennen kuin poikkeamat voivat vaikuttaa tuotteen luotettavuuteen. Tekoälyn avulla tuotanto voidaan käynnistää nopeasti, kun erillistä testausvaihetta ei tarvita.

Taustaa: Autoteollisuuden puolijohteiden kysyntä kasvaa

Autoteollisuuden puolijohteet ovat Boschille selkeä kasvualue. Yritys on valmistanut omia puolijohteita vuodesta 1958. Vuonna 2010 tapahtuneen 200 millimetrin kiekkoteknologian lanseerauksesta jälkeen Bosch on investoinut noin 2,5 miljardia euroa kahteen tehtaaseensa Reutlingenissä ja Dresdenissä.

Myös laajemmin koko autoteollisuuden mikroelektroniikan rahallinen arvo kasvaa: Vuonna 1998 uuden auton mikroelektroniikan arvo oli saksalaisen ZVEI:n mukaan 120 euro, vuonna 2018 jo 500 euruoa ja vuonna 2023 sen odotetaan ylittävän 600 euroa.

Lisää: Vieraile tehtaassa 360 asteen virtuaalivideona (LINKKI).