Konenäkö tutkii toriliikennettä tekoälyn avulla

Hämeenlinnan kauppatorilla selvitetään puolen vuoden ajan kameroin ja tekoälyn avulla, kuinka torilla liikutaan. Vuoden loppuun jatkuvassa projektissa on mukana Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Smart -tutkimusyksikön lisäksi turkulainen tekoäly-alan yritys MarshallAI .

Hämeenlinnan Raatihuoneen parvekkeelle sijoitettava 4K-laatuista videokuvaa tuottavan kameran kuvauskulma ulottuu kuvaamaan koko torin kattavan liikkumisen, Raatihuoneenkadun liikenteen määrät sekä pysäköintipaikat tien varressa.

Kameroiden kuvista ei ole nähtävissä kasvojen piirteitä, eivätkä kuvissa näkyvät henkilöt ole tunnistettavissa. Siten liikkujista kerätty data on anonyymia, eikä tekoälyratkaisu tallenna yksilöityjä tietoja liikkujien liikkeistä.

’’Järjestelmä tuottaa anonyymia numeerista dataa torin alueen käytöstä. Palvelussa ei tallenneta henkilötietoja eikä kuvamateriaalia, pois lukien tilapäinen tallennus laadun varmistusta tai vikatilojen korjaamista varten. Kaikkea kerättyä dataa käsitellään tietosuoja-asetus GDPR:n ja muun lainsäädännön vaatimalla tavalla noudattaen erityistä huolellisuutta”, kertoo MarshallAI:n myyntipäällikkö Arttu Laitinen. 

Kamerakuvista voidaan silti tunnistaa ja erotella mittojen perusteella kävelijät, pyöräilijät, henkilö-, paketti- ja kuorma-autot. Kohteiden tunnistamisen lisäksi tekoäly luo kohteelle reitin, jolloin liikkujan käyttäytymistä on mahdollista tarkkailla.Tarkoituksena on tutkia myös liikenteen viipymisaikaa torilla, torin suosituimpia kohteita sektoreittain sekä pysäköintipaikkojen vapausastetta Hallituskadulla.

Lisää: HAMK Smartin Liikenne 4.0 hankkeen verkkosivut (LINKKI) ja MarshallAI (LINKKI).

Kuva: MarshallAI