Telia rakentaa valtion uuden tietoliikenteen runkoverkon

Suomen valtion yhteisen runkoverkon uudistava kilpailutus on saatu päätökseen ja sopimus rakentamisesta on tehty Telian kanssa. Uudesta runkoverkosta tehdään entistä turvallisempi, joustavampi ja nopeampi. Hankinta on määritelty puolustus- ja turvallisuushankinnaksi, joten siitä voidaan jakaa julkisuuteen vain rajoitetusti tietoa.

Uudistettavasta runkoverkosta rakennetaan keskeinen valtionhallinnon tietoliikennearkkitehtuurin osa, joka yhdistää Valtorin eli valtion tieto- ja viestintätekniikan keskuksen konesalit toisiinsa. Lisäksi runkoverkkoon yhdistyy kumppanitoimijoiden ja julkisen internetin palvelut.

Valtion yhteisiin tietoliikennepalveluihin kuuluvat tietoturvapalvelut sisältävät muun muassa palomuuripalvelut, tietoturvauhkien havainnoinnin ja estojärjestelmän, haittaohjelmien ja roskapostin suodatuksen sekä palvelunestohyökkäysten torjunnan.

Telia on toiminut valtion runkoverkon toimittajana vuodesta 2009. Uusi, arvoltaan ns. merkittävä sopimus kattaa seuraavat kymmenen vuotta. Sen enempää tulevasta verkosta tai hankinnasta ei voida kertoa, sillä hankinta on luonteensa vuoksi määritelty puolustus- ja turvallisuushankinnaksi.