Suomen ensimmäinen kvanttitietokone rakentuu

Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen rakentaminen etenee aikataulussa. Espoon Otaniemeen valmisteltu kvanttilaskennan laboratorio on valmistunut ja ensimmäiset laitteet jo saapuneet. Myös käytännön asennuksen ovat alkaneet ja valmista pitäisi tulla  vuoden loppuun mennessä.

Ensimmäisessä vaiheessa on keskitytty valmistelemaan kvanttietokoneelle tiloja ja infrastruktuuria, jotka uudenlainen herkkä teknologia vaatii toimiakseen. Jopa työssä käytetyt ruuvit ja tilaan asennettu sprinklerijärjestelmä on valittu erityisesti tilan tarpeet huomioiden, rakentajat kertovat.

Kuva: Henrikki Mäkynen/IQM.

’’Työt etenevät aikataulussa ja näillä näkymin projektin ensimmäinen vaihe valmistuu vuoden loppuun mennessä, jolloin meillä on toiminnassa viiden kubitin kvanttitietokone’’, kertoo VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

Hallitus myönsi viime kesäkuussa VTT:lle 20,7 miljoonaa euroa suomalaisen kvanttitietokoneen rakentamiseen ja marraskuussa tiedotettiin, että projekti toteutetaan VTT:n ja suomalaisen IQM:n kumppanuutena. Varsinainen rakentamisprojekti käynnistyi Otaniemessä joulukuussa 2020.

’’Tämä kvanttitietokone on saavutus, josta tiimimme IQM:llä on erittäin ylpeä, ja olen varma, että se on uuden luvun alku myös Suomen ja Euroopan teknologiahistoriassa”, sanoo IQM Quantum Computersin toimitusjohtaja ja perustaja Jan Goetz.  

Myös äskettäin tiloihin saapunut kryostaatti on esimerkki kotimaisesta osaamisesta, sillä sen on toimittanut suomalainen Bluefors.  Uuden kvanttitietokoneen sijoituspaikka on kvanttimekaniikan laboratorio, joka sijaitsee VTT:n ja Aalto-yliopiston Micronova-piiritutkimusinfrastruktuurissa Espoon Otaniemessä.

Samalla kun uutta laitteistoa ja tiloja on rakennettu niin kvanttialgoritmi-tiimi on valmistautunut testaamaan ensimmäisiä algoritmeja, kun kone saadaan käyttöön.

VTT:n kvanttiohjelmasta vastaavan Himadri Majumdarin mukaan projektimme tavoitteena ei ole ainoastaan rakentaa toimiva kvanttitietokone vaan kehittää myös osaamista sekä itse teknologiaa että kvanttilaskennan soveltamista.

Taustaa: Viiden kubitin koneen valmistuttuakin työ jatkuu vielä kahdessa vaiheessa, jossa tavoitteena on rakentaa 50 kubitin laite vuoteen 2024 mennessä.

Aloituskuva: Suomalainen kvanttitietokone Espoon Otaniemessä kesäkuussa 2021. Kuvassa Visa Vesterinen, Detta Debopam ja Lassi Lehtisyrjä VTT:ltä. Kuva: Henrikki Mäkynen/IQM. Kuva Henrikki Mäkynen/IQM.