Esikaupalliset versiot suomalaisista 5G-älypylväistä

Suomessa on kehitetty LuxTurrim5G-hankkeessa valaistuspylväille uusia ominaisuuksia 5G-tukiasemista yhteiskuntamittauksiin. Tarjolla on jo ensimmäiset esikaupalliset versiotkin. Kehityshankkeen tuloksia esiteltiin 15.6. webinaarilähetyksessä.

Nokia-vetoisen LuxTurrim5G-ekosysteemin yhteistyö on edennyt koronapandemiasta huolimatta ja projektin keskeisin elementti, 5G-älypylväs on jo esikaupallisessa vaiheessa. Kyseessä on kokonainen älypylvästuoteperhe, joka pystyy vastaamaan kaupunkien moninaisiin tarpeisiin.

Valaisinpylvääseen on integroitu jo 5G-tukiaseman ohella muun muassa sää- ja ilmanlaatua mittaavia antureita, videokameroita, näyttöjä, tutka-, lidar- ja tarkkuuspaikannuslaitteita sekä sähköautojen latausyksikkö.

Modulaarinen rakenne mahdollistaa erikokoiset pylväät, erilaisten laitteiden integroinnin ja tarvittavien digitaalisten palvelujen toteuttamisen käyttötarpeen ja -ympäristön mukaan. Yhteistyömalli tuotteen markkinoille tuontiin on parhaillaan työn alla.

Nokian Espoon kampukselle rakennettu älykaupungin pilottiympäristö, johon kuuluu muun muassa 19 älypylvästä, 2 älykästä bussipysäkkiä ja yhteensä yli 250 toisiinsa liitettyä IoT-laitetta. Älykäs valaistus on myös yksi osa tätä kokonaisuutta.

Useiden laitteiden integrointi toisiinsa toimivaksi kokonaisuudeksi on ollut tärkeä kehityskohde älypylväiden valmistuksessa. Kaapelointi- ja integrointiasioista sekä älypylväiden koonnista vastannut Orbis on ottanut modulaarisuuden haasteena ja mahdollisuutena. Pilottipylväiden suunnittelusta ja valmistuksesta ovat kantaneet päävastuun Orbiksen lisäksi Tehomet. Älypylväsverkon rakentamisen, ylläpidon ja huollon on hoitanut Destia.

LuxTurrim5G-ekosysteemi on herättänyt runsaasti kiinnostusta niin Suomessa kuin maailmalla. Yksi tärkeä ponnahduslauta maailman markkinoille on lokakuussa avautuva, koronapandemian takia vuodella siirtynyt, Dubain maailmannäyttely (Dubai 2020 Expo), jossa LuxTurrim5G-tarjontaa ja kahta toiminnallista älypylvästä esitellään aktiivisesti Nokian ja muiden yritysten voimin.

”Kehitystyö tietenkin jatkuu edelleen. Ekosysteemiprojektin toisessa osassa keskitytään data-alustan ja –markkinapaikan kehittämiseen sekä uusien palveluiden pilotointiin. Älypylväskehitystä jatketaan tarpeen mukaan pilottiprojektien yhteydessä”, sanoo projektipäällikkö Pekka Wainio Nokia Bell Labsista.

Espoossa Keran alueen suunnittelu etenee ja myös Otaniemen-Keilaniemen suhteen on älykaupunkisuunnitelmia, jotka tarjoavat mahdollisia pilotointikohteita älypylvästeknologialle. Espoon kaupunki, VTT ja Aalto-yliopisto aikovat yhdessä Suomen kärkiyritysten kanssa tehdä alueesta johtavan kansainvälisen kehitysympäristön, Smart Otaniemen.

Lisää: LuxTurrim5G (LINKKI) ja ’’Smart infrastructure and services for sustainable cities’’ webinaari tiistai 15.6.2021 klo 13-17 (LINKKI , vaatii rekisteröitymisen) sekä aiemmat Uusiteknologia.fi:n uutiset LuxTurrim5G-hankkeesta (LINKKI).  Huom! Linkitämme tapahtuman videotallenteen myöhemmin jos sellainen tulee tarjolle!

Taustaa: LuxTurrim5G-ekosysteemin yhteiskehityksessä ovat mukana Nokia Bell Labs, Nokia, Premix, Teleste, Vaisala, Indagon, Rumble Tools, Orbis, Tehomet, Destia, Sitowise, Caruna, A-Insinöörit, Link Design & Development, Vediafi, Agora Networks, Sensible 4, L7Drive, Espoon kaupunki, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, VTT, Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto, Helsingin yliopisto ja Spinverse ekosysteemin koordinaattorina. Projektityötä rahoittavat osallistuvat yritykset sekä Business Finland.

Päivitetty 15.6.2021