Kasvientunnistuksen klassikko ilmaiseksi kännykkään

Monella varsinkin hieman vanhemman polven biologian opiskelijalla on varmasti muistoja paksusta vihreäkantisesta opuksesta, jonka avulla sai tunnistettua kasvin kuin kasvin. Nyt tämä klassikko on julkaistu iOS- ja Android-sovelluksena ja vieläpä ilmaisena.

Uusi Retkikasvio-sovellus kokoaa yhteen suomalaisten tutkijoiden ja harrastajien vuosikymmenten aikana tuottamia tietoaineistoja, muun muassa kauan sitten loppuun myydyn painetun Retkeilykasvion lajinkuvaukset, määrityskaavat ja piirroskuvat liitettynä ajantasaiseen nimistöön ja taksonomiaan.

Lajinkuvauksiksi on tarjolla myös Pinkka-opetusympäristön lajikuvaukset. Levinneisyyskartat tulevat sovellukseen suoraan Kasviatlaksen havainnoista. Lajinkuvauksia tukevat myös digitoidut kokoelmanäytteet ja ammattilaisten tarkastamat valokuva-aineistot.

Ajatus kasviharrastajia ja biologian opiskelijoita palvelevasta määritysopassovelluksesta syntyi sovelluksen kehittäjän Heikki Laurilan ideana. Projekti sai välittömästi vihreää valoa Luomuksen kasvitieteen yksikön johtajalta, Marko Hyväriseltä. Arvio sovelluksen tarpeellisuudesta osoittautui oikeaksi, sillä Retkikasvio on saanut tekijöiden mukaan innostuneen vastaanoton.

Retkikasviossa on myös työkalut paikallislajiston hallintaan ja kasvitieteellisen käsitteistön opiskeluun. Siinä on mahdollisuus suoraan tallentaa omia havaintoja Lajitietokeskuksen Vihko-järjestelmään. Ja  mukana ovat retkeilykasvion tavaramerkiksi muodostuneet Marja Koistisen taidokkaat piirroskuvat.

Retkikasvio on maastotyökalu biologisen lajintuntemuksen opiskelijoille, harrastajille sekä lajitietoa työssään käyttäville ammattilaisille.

Lisää: Retkikasvion esittelysivut (LINKKI), Android-sovellus (LINKKI) ja Applen iOS-sovellus (LINKKI). Siitä on myös oma iPad-versio.

Kuva: Heikki Laurila/Helsingin yliopisto