Naisia houkutellaan IT- ja tietoliikennealalle – mukana verkkovideot

Vaikka Euroopan väestöstä yli puolet on naisia, ICT-alalla työskentelevistä heitä on vain 18 prosenttia. Suomalaiset naiset ovat EU:n aktiivisimpiam, mutta täälläkin valtaosa naisista hakeutuu muille aloille sekä koulutuksessa että työelämässä. Mukana linkki MoniNaisempi digitalisaatio -seminaarin koostevideoon.

Liikenne ja viestintäministeriö, Ilmatieteen laitos, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Väylävirasto ovat julkaisseet Youtube-kanavallaan kolmikielisen MoniNaisempi digitalisaatio -verkkotapahtuman (Kvinnor och Digitalisering, Women In Digital), joka on osa kaikissa EU-maissa järjestettävien tapahtumien sarjaa.

Tapahtuman videolla suomalaiset ICT-alalla toimivat naiset kertovat miten he ovat alalle tulleet ja mitä tekevät työkseen sekä antavat vinkkejä ja kannustavat muita naisia tietotekniikan pariin. Mukana ovat muun muassa Otaniemenessä aikanaan opiskellut Traficomin pääjohtaja DI Kirsi Karlamaa ja Oulun yliopiston 6G-tutkimuksessa mukana oleva TkT/FT Marja Matinmikko-Blue.

Tapahtumavideolla annetaan myös vinkkejä mahdollisuudesta opiskella yliopistotasoisia ICT-alan opintoja verkossa. Eikä IT- ja tietoliikennealan työt ole aina pelkästään koodausta ja algoritmeja. Ala tarjoaa monia eri tehtäviä ja rooleja ja vaatii myös muita taitoja ja ominaisuuksia. Esimerkiksi ICT-alalla tarvitaan entistä enemmän yhteistyökykyä ja luovuutta, jotta osaa tunnistaa mahdollisuuksia, joita digitalisaatio tarjoaa esimerkiksi toimintamallien tai liiketoiminnan kehittämiseen.

Hankkeen mukaan suomalaisenkin yhteiskunnan digitalisaatiokehityksestä jää puuttumaan paljon, jos tytöt ja naiset eivät näe mahdollisuuksia ja hankkiudu ICT-alalle. Pelkästään  EU:n tutkimuksen mukaan naisten määrän lisääminen digialalla voisi luoda  jopa 16 miljardin euron vuotuisen BKT:n kasvun Euroopan taloudelle.

Suomi allekirjoitti keväällä 2019 Euroopan unionin Women in Digital -julistuksen, jossa EU-maat sitoutuvat edistämään tasa-arvoa tietotekniikka-alalla. Tavoitteena on, että useammat tytöt ja naiset valitsisivat jatkossa ICT-alan opintoja ja työpaikkoja.

Yhtenä yhteisenä toimenpiteenä oli järjestää keväällä 2021 naisia ICT-alalle kannustava tapahtuma jokaisessa EU:n jäsenvaltiossa. Suomessa muista naisten ICT-hankkeista on saanut paljon näkyvyyttä suosittu Mimmit koodaa-ohjelma, josta voit lukea lisää alla olevan linkin kautta.

Lisää:  Liikenne- ja vietintäviraston MoniNaisempi digitalisaatio -seminaarin koostevideo (LINKKI, youtube) ja erillisvideot seminaarista (LINKKI)  sekä mimmit koodaa -hanketta käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuva: LVM:n videolta, Heidi Himmanen, Traficom

Päivitetty