Windows 11 tulee – tässä perustiedot ja videot

Microsoft esitteli juuri ennen juhannusta tulevan Windows 11 -käyttöjärjestelmän ulkoista rakennetta ja ensimmäisiä ominaisuuksia. Virallisesti uusi Windows 11 julkaistaan vasta syksyllä. Nykyisille  Window 10 käyttäjille uusi versio tulee olemaan ilmainen. Mukana linkit julkistusmateriaaleihin ja videoihin.

Tulevan Windows 11 ilmettä ja käyttäjäkokemusta on selkeytetty. Keskelle sijoitettu Käynnistä-valikko auttaa Microsoftin mukaan löytämään helposti ja nopeasti etsimäsi. Pilven ja Microsoft 365:n avulla Käynnistä-valikko näyttää esimerkiksi viimeisimmät tiedostot.

Uuden Windows 11:n Snap Layouts-, Snap Groups- ja Desktops-toiminnot tuovat uusia keinoja suorittaa useita tehtäviä samaan aikaan. Uudet toiminnot on suunniteltu auttamaan ikkunoiden järjestämisessä ja näyttötilan optimoinnissa siten, että tarvittavat ikkunat näkyvät juuri halutulla tavalla.

Lisäksi Desktops-toiminnon avulla on mahdollista luoda erilliset työpöydät elämän eri osa-alueille  ja muokata niitä omien mieltymysten mukaan. Etätyöläisiä varten tulevan Windows 11:ssä on Microsoft Teamsin chat integroitu suoraan tehtäväpalkkiin. Jos tavoittelemasi henkilö ei ole ladannut Teams-sovellusta, tehtäväpalkin kautta voi silti lähettää tekstiviestejä.

Windows 11 tuo tärkeät uutiset ja tiedot lähemmäksi Widgets-pienoissovellusten avulla. Ne muodostavat tekoälyä ja Microsoft Edgen suorituskykyä hyödyntävän henkilökohtaisen uutissyötteen. Widgetsin avulla sisällöntuottajat voivat luoda personoitua sisältöä Windowsin sisällä.

Microsoft on tehnyt yhteistyötä ohjelmisto- ja laitevalmistajien kanssa Windows 11:n nopeuden ja tehokkuuden takaamiseksi. Tuleva Windows 11 luvataan pystyvän hyödyntämään myös entistä paremmin kosketus-, kynä- ja äänitoimintoja.

Windows 11 tulee hyödyntämään esimerkiksi haptista palautetta, joka tekee kynän käytöstä entistä todentuntuisempaa. Windows 11:n mukana tuo mukanaan parannuksia myös puheentunnistukseen ja äänikomentoihin.

Tulevan Windows 11:ssä turvallisuustoiminnot on sisäänrakennettuna, ja ne lisäävät suojaa aina mikropiiristä pilveen asti. Käytössä on Zero Trust -mallin käyttöjärjestelmä, joka suojaa dataa ja pääsyä laitteiden välillä.

Microsoftin Store tulee tarjoamaan Windows 11:sta ennakkotietojen mukaan enemmän sovelluksia kuin koskaan aiemmin. Tarjolla tulee lisäksi tuki Android-ohjelmille, joita voi ladata Microsoft oman sovelluskaupan lisäksi myös Amazon Appstoresta.  Myös sovelluskehittäjille on tulossa tukea sovellustensa virittämiseen.

Tuleva uusi Windows-versio on luotu toimistokäytön lisäksi myös pelaajille. Se tukee DirectX 12 Ultimatea, joka mahdollistaa todentuntuiset grafiikat korkealla kuvataajuudella ja DirectStoragea, joka nopeuttaa latausaikoja ja parantaa pelimaailmojen yksityiskohtia sekä Auto HDR:ta, jonka laajennettu värialue tarjoaa paremman katselukokemuksen

Ensimmäisenä tulevan Windows 11- esiversion saavat käyttöön Microsoftin jäsenklubin eli Windows Insider Program-ohjelman jäsenet erilaisia vikaja käyttötestauksia varten.  Myöhemmin tänä vuonna Windows 11 tulee uusiin PC-koneissa ja maksuttomana päivityksenä Windows 10 -käyttäjille, joiden koneet täyttävät tietyt vaatimukset.

Windows 11 -soveltuvuuden voi tarkastaa Windows.com -sivustolta ladattavalla PC Health Check -sovelluksella. Silti vanhempiin koneisiin uutta käyttöjätjestlmää ei saa. Esimerkiksi kuvan kuusi vuotta vanha i5-pohjainen kannettava tulee saaman pelkästään Windows 10 -päivitykset, mutta ei enää Windows 11:sta. Suurin syy on Windows 11:n vaatima suorittimien TMP 2.0 -turvamoodulin tuki.

Lisää: Windows 11:n uudet ominaisuudet (LINKKI), Windows 11 – Deleveloper Blog 24.6.2021 (LINKKI), uudet konevaatimukset (LINKKI) ja PC Health Check/Windows 11-päivitystesti (LINKKI) sekä esittelyvideo 24.6.2021 (LINKKI, Youtube) ja esittelytilaisuus videolla 24.6.2021 (LINKKI).