Talojen seinistä tulee älykkäitä – näillä tekniikoilla

Rakennuksen ulkokuori, eli seinät, ikkunat, ovet, katto ja lattia, on perinteisesti ollut staattinen rakenne, mutta digitekniikka tulee muuttamaan talojen rakenteet entistä älykkäämmiksi. Lue lisää Aalto-yliopiston ja Motivan uudesta selvityksestä ja testeistä.

Kun rakennuksen vaippaan liitetään järjestelmiä, joilla esimerkiksi hallitaan auringon lämpösäteilyn pääsyä sisätiloihin, voidaan puhua dynaamisesta ulkovaipasta. Näihin järjestelmiin luetaan myös aktiiviset varjostusratkaisut, kuten kaihtimet ja markiisit, sähköiset ikkuna-avaajat ja sähkökromaattiset lasitukset.

’’Rakennukseen pääsevää lämpösäteilyä ja päivänvaloa voidaan hallita erilaisilla ratkaisuilla. Lämpimänä vuodenaikana liikaa lämpösäteilyä halutaan välttää ja näin säästää rakennuksen viilennyskustannuksissa’’, selventää rakentamisen johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki Motivasta.

Ja taas kylmänä vuodenaikana taas auringon lämpö on hyödyksi ja se voi auttaa pienentämään rakennuksen lämmityskustannuksia. Ketomäki on myös Aalto-yliopiston työelämäprofessori ja projektipäällikkönä Motivan ja Aalto-yliopiston yhteishankkeessa.

Rakennukseen tulevan päivänvalon määrä halutaan yleensä maksimoida. Samalla kuitenkin on tarve estää päivänvalon aiheuttama häikäisy. Myös päivänvalon suoma valaistuksen energiansäästö riippuu siitä, pystyykö valaistusjärjestelmä reagoimaan päivänvalon vaihteluihin valaistustehoa muuttamalla. Perinteisiä ratkaisuja päivänvalon ja lämpösäteilyn hallintaan ovat markiisit, rullaverhot ja sälekaihtimet. Nykyään varsin yleinen ratkaisu on screen-kaihdin.

’’Dynaamisiin ulkovaippoihin luetaan myös aurinkoaktiiviset julkisivut. Tällaisia ovat esimerkiksi julkisivut, joihin on integroitu aurinkosähköpaneeleita. Tämänkaltaisia asennuksia on Suomessa tehty jo muutamia. Hyvänä puolena on se, että aurinkopaneeli toimii samalla julkisivupinnoitteena eikä erillisiä, katolle asennettavia paneeleita välttämättä tarvita’’, Ketomäki jatkaa.

Uudenlainen rakennusvaipan dynaamisuus mahdollistaa sen älykkään ohjaamisen. Dynaamisella vaipparatkaisuilla voidaan myös hallita sisäolosuhteita nykyistä paremmin ja esimerkiksi hyödyntää päivänvaloa mahdollisimman tehokkaasti. Hieman harvinaisempia älyvaipparatkaisuja ovat muun muassa kromogeeniset lasitukset ja sähkölasit.

Lisää: Dynaamiset rakennusvaipparatkaisut Suomen ilmasto-olosuhteissa -selvitys, 2021 (LINKKI, pdf).