Suomen vienti jättää jo koronan taakseen

Suomen tavaraviennin arvo oli toukokuussa Tullin ennakkotilaston mukaan lähes 5,2 miljardia euroa, jossa kasvua viime vuoden toukokuuhun verrattuna peräti 28,4 prosenttia. Metsäteollisuuden lisäksi koneiden ja sähköteknisten laitteiden vienti kasvoi toukokuussa voimakkaasti. Mukana myös Tilastokeskuksen uusien tilausten luvut 16.7.2021.

Kaikkiaan tammi-toukokuussa 2021 yhteenlaskettu viennin arvo nousi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden 11,4 prosenttia ja tuonnin arvokin 10,4 prosenttia suuremmaksi. Myös tuonti kasvoi kuluvan vuoden toukokuussa 23,8 prosenttia viime vuoden toukokuuhun verrattuna ja oli arvoltaan 5,4 miljardia euroa. Vuosi sitten tuonnin arvo laski toukokuussa 25,2 prosenttia.

Metsäteollisuuden tuotteiden viennin arvo kasvoi toukokuussa merkittävästi. Lisäksi teollisuuden koneiden ja laitteiden viennin arvo kasvoi 28 prosenttia ja sähköteknisten koneiden ja laitteiden vienti 20 prosenttia.

Kuljetusvälineiden viennin arvo suureni toukokuussa jopa 83 prosenttia. Myös metallien ja malmien viennin arvo kasvoi jyrkästi. Öljytuotteiden viennin arvo sen sijaan laski 47 prosenttia. Jalostamolla oli huoltoseisokki toukokuussa.

Viennin palautuminen paljolti jo ennen koronaa vallinneeseen tilanteeseen on toteutumassa kuukausi kuukaudelta. Esimerkiksi huhtikuussa Suomen tavaraviennin arvo nousi 18,7 prosenttia vuoden takaisesta ja oli arvoltaan 5,3 miljardia euroa.

Vuosi sitten huhtikuussa viennin arvo laski 19,2 prosenttia. Nyt tammi-huhtikuussa 2021 koko viennin arvo nousi oli jo noussut 7,5 prosenttia ja tuonnin arvo 7,2 prosenttia verrattuna koronan alkamisvuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Lisäys 15.7.2021: Tilastokeskuksella eri luvut – taustalla laskujen jaksotus?

Teollisuuden liikevaihto kasvoi tilastokeskuksen mukaan toukokuussa 11,7 prosenttia vuodentakaisesta. Parhaiten kasvoi viime koronavuoteen verrattuna metsäteollisuuden liikevaihto, joka oli toukokuussa 16,5 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Sen sijaan liikevaihto väheni Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa ainoastaan sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 6,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Myös vienti väheni Tilastokeskuksen mukaan sähköteknisellä alalla 8,2 prosenttia edellisvuodesta, vaikka tullin mukaan alan viennin arvioitiin kasvaneen xxx prosentin edellisvuoden toukokuuhun verrattuna.

Taustalla voi olla, että Tilastokeskuksen mukaan teollisuusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi ollakin isojakin vaihteluita etenkin metalliteollisuuden toimialoilla, jotka johtuvat pääasiassa laskutuskäytännöistä.

Esimerkiksi suurten konetoimitusten ja projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka toimitusta varten olisi tehty työtä useita kuukausia tai vuosia.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden kotimaan liikevaihto kasvoi kuitenkin toukokuussa lähes kaikilla päätoimialoilla, esimerkiksi metsäteollisuudessa nousua oli 12,4 prosenttia ja sähkö- ja elektroniikkateollisuudessakin 10,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Lisäys 16.7.2021: Uudet tilaukset kasvoivat 45,2 prosenttia vuodentakaisesta

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa 45,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-toukokuun aikana tilaukset kasvoivat 23,1 prosenttia edellisvuodesta.

Yritykset saivat toukokuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla, mutta kasvu oli voimakkainta metalliteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli 51,2 prosenttia edellisvuotta suurempi.

Lisää: Tullin uusimmat tilastot (LINKKI), Tilastokeskuksen toukokuun liikevaihto (LINKKI) ja uusien tilausten tilastot (LINKKI) sekä Uusiteknologia.fi:n aiemmat vienti- ja tuontiuutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva: Nokia