Nopeammista 5G-millimetriaalloista hyötyä

Uudet nykyistä nopeammat 5G-yhteydet ja  26 gigahertsin taajuudet tuovat Qualcomin ja Nokian teettämän raportin mukaan uusia etuja, muuttavat teollisuutta sekä tarjoavat taloudellista hyötyä käyttäjilleen.

Raportin koonnut konsulttiyritys Plum Consulting kehottaa raportissaan eurooppalaisia hallituksia ja sääntelyviranomaisia panostamaan 26 gigahertsin taajuusalueen laajentamiseen, mikä mahdollistaisi 5G-palveluiden yleistymisen sekä niiden täyden potentiaalin hyödyntämisen koko Euroopan alueella.

Raportin mukaan millimetriteknologiaa hyödyntävien 5G-palveluiden käyttöönotto voidaan toteuttaa nopeasti ja tehokkaasti taajuusalueen laajennettua. Lyhyttä kantamaa mutta erittäin laajaa kaistanleveyttä hyödyntävällä 26n gigahertsin millimetriaalto-taajuusalueella tulee olemaan yhä keskeisempi rooli 5G:n tuomissa hyödyissä globaalisti.

Kansallisia sääntelyviranomaisia rohkaistaankin edistämään markkinoita mahdollistamalla sekä 26 GHz:n taajuusalueen sekä sopivat lisenssiehdot mobiiliverkko-operaattorien ja yksityisen teollisuuden käyttöön.

Raportin suosituksiin kuuluvat muun muassa 26 GHz:n liittyvien kustannusten madaltaminen suhteessa muihin mobiilikaistanleveyksiin, mobiili- ja yksityisten verkko-operaattorien investointeihin kohdistuvat verovähennykset sekä investointeihin kannustavan palkitsemisjärjestelmän soveltaminen.

“5G-millimetriaaltoteknologia on avain sekä täysin uudenlaisiin käyttäjäkokemuksiin tiheään asutuilla alueilla että ennennäkemättömiin hyötyihin lukuisilla eri teollisuudenaloilla’’, kertoo Jan van Tetering, Nokian Euroopan johdosta.

26 GHz:n taajuusalueeseen perustuvia 5G-sovelluksia on jo koekäytössä Suomen lisäksi muuallakin Eurooppassa ja lisäksi millimetriaaltojen hyödyntämistä 5G-yhteyksiin testataan eri puolilla maailmaa. Uutta verkkoa tukevia sovelluksia ja 5G-kännyköitä odotetaan Qualcommin mukaan jo seuraavan 12 kuukauden aikana.

Kuvituskuva: Qualcomm