Telia kiihdyttää Suomen 5G-verkkojaan

Suomi on pohjoismaisen Telian maiden 5G-edelläkävijä 47 prosentin väestöpeitolla ja uusia tukiasemia rakennettaan kasvavasti. Yritys ottaa käyttöön myös 700 megahertsin taajuudet ja ensimmäiset lisää nopeutta tarjovat 26 gigahertsin 5G-verkot. Kilpailevista operaattoreista Elisa kattaa 5G-verkoillaan yli puolet ja DNA yli 43 prosenttia Suomen väestöstä.

Telia rakentaa 5G-peittoa Suomessa kuluvan vuoden aikana valikoiduille alueille kerralla, joten 5G-väestöpeitto on noussut jo suurimmissa kaupungeissa jo 80 prosentin tasolle. Norjassa Telian 5G-väestöpeitto on vasta 25 prosenttia ja Ruotsissa5G on tarjolla 22 kaupungissa. Virossa Telia on vielä ainoa 5G-toimija.

Lisäksi 5G-nopeudet kasvavat, kaikki taajuudet käyttöön. Yritys otti vuosineljänneksen aikana käyttöön ensimmäiset 26 gigahertsin 5G-tukiasemat, joista Itä-Helsingissä toimivan tukiaseman alueella mitattiin jo 4,1 Gbit/s latausnopeuksia.

”Nokian kanssa rakentamamme 5G-verkko on jo 2,6 miljoonan suomalaisen saatavilla, ja vauhti kiihtyy nyt kun rakentaminen on käynnistynyt Suomen Yhteisverkon alueella Pohjois- ja Itä-Suomessa”, Telia Finlandin toimitusjohtaja Heli Partanen kertoo.

5G-rakentaminen on käynnistynyt myös laajempaa maantieteellistä peittoa tarjoavalla 700 megahertsin taajuudella. Taajuus soveltuu erityisesti haja- asutusalueiden peiton rakentamiseen. Samalla yhtiö kertoo uudistavansa 4G-verkkoa siten, että mobiilinetti vauhdittuu muillakin käyttäjillä.

Elisa kertoi äskettäin kattavansa 5G-verkollaan yli puolet suomalaisista. 5G-verkko on käytettävissä Elisan mukaan jo 110:llä paikkakunnalla.  DNA kertoi 5G-verkkonsa alueella olevan yli 43 prosenttia suomalaisista, eli lähes 2,4 miljoonaa ihmistä, yhteensä 108 eri paikkakunnalla.

Lisää: Aiemmat 5G-uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Shutterstock