Orwellin isoveli valvoo uutena suomennoksena

George Orwellin ajattomista klassikkoteoksista ns. isoveli valvoo  ”1984” sekä  ”Eläinten vallankumouksen” on julkaistu uudet päivitetyt painokset. Uudet suomennokset on tehnyt Jussi Tuomas Kivi. Orwellin 1984-kirjan tarina oli taustalla myös Applen ensimmäisen Macintoshin mainosvideolla 1984. Mukana on myös linkki Applen 1984-julkistusvideoon.

Tietotekniikan kehityksessä uudelleen arvoonsa noussut Brittiläisen George Orwellin dystopiakuvaus 1984 oli ilmestymisajankohtanaan vuonna 1949 hyytävä ennustus totalitaristisesta tulevaisuudesta, jossa Oseania-nimisen valtion ajatuspoliisi valvoo kansalaisia keinoja kaihtamatta ja aivopesee heidät uskomaan, että vallitseva kurinalainen maailmanjärjestys on oikea ja hyvä.

Vuosi 1984 on jäänyt aikoja sitten taakse, mutta digitalisoitunut maailmamme, jossa despootit mellastavat, jossa kansalaisia valvotaan ja manipuloidaan erilaisin teknologisin keinoin ja jossa puhutaan ”valeuutisista” ja ”totuuden jälkeisestä ajasta”, tuntuu muuttuvan kaiken aikaa yhä enemmän ja enemmän Orwellin vision kaltaiseksi.

Orwellin luoma synkkä kuvitteellinen maailma oli mallina myös Applen ensimmäisen Macintoshin julkistusvideossa, jossa viriteltiin kisaa suurkoneita valmistavan IBM:n ja uuden mikrotietokonevalmistajan välillä. Mukana myös videolinkki 1984 mainosvideoon ja Steve Jobsin Macintosh-koneen julkistuksesta.

Uuden suomennoksen julkaissut Basam Books julkisti samalla toisenkin Orwellin uuden version Eläinten vallankumous -klassikosta, joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1945.

Lisää: Basam Book (LINKKI), George Orwellin 1984 (LINKKI) ja Applen Macintoshin julkistusvideo 1984 (LINKKI, youtube) ja koneen esittelytilaisuus 1984 (LINKKI).

Päivitetty