Nokian verkot kaupaksi komponenttipulasta huolimatta

Nokian liikevaihto kasvoi toisella neljänneksellä kaikissa liiketoimintaryhmissä, mutta erityisesti verkkobisnes kasvoi aiempaa vauhdikkaammin. Yritys esitteli neljänneksen aikana uudet 5G-tukiasematuotteet. Kasvun tulevissa riskeissä on muiden laitevalmistajien tavoin pula komponenteista. 

Verkkojen markkinaosuus kasvoi Nokian tulostiedotteen mukaan edelleen ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Liikevaihto kasvoi viime vuoteen verrattuna neljä prosenttia 10,4 miljardiin euroon ja toisella neljänneksellä neljä prosenttia 5,3 miljardiin euroon.

Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmä puolestaan jatko kaksinumeroista kasvuaan sekä pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän tuote- ja palveluvalikoiman uudistamista. Liikevoitto kasvoi edelliskaudesta 61 prosenttia 682 miljoonaan euroon ja sekä koko alkuvuonna kesäkuuhun asti sitäkin tuplasti paremmin 1,234 miljardiin euroon.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark, Nokia

’’Uuden toimintamallimme hyödyt alkavat nyt näkyä, mikä auttoi meitä vahvan taloudellisen tuloksen saavuttamisessa’’, sanoo tulostiedotteessa Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Vuosineljänneksen kohokohta oli Lundmarkin mukaansa uusien AirScale-kantataajuus- ja -radiotuotteiden lanseeraus. Myös teknologia-liiketoimintaryhmä jatkoi laajentumista solmimalla lisenssisopimukset Daimlerin sekä toisen autovalmistajan kanssa.

Yritys kasvatti panoksiaan 5G-tekniikkaan, mutta myös piiriosaamiseen. Toisella neljänneksellä tutkimus- ja tuotekehityskulut kasvoivat viisi prosenttia runsaaseen miljardiin euroon ja koko alkuvuonna parisen prosenttia yli kahteen miljardiin euroon.

Vallitseva komponenttipula maailmalta koskettaa myös Nokiaa. ”Seuraamme tarkasti komponenttien saatavuuteen liittyviä riskejä”, kertoi tilanteesta Pekka Lundmark tulosjulkistuksen yhteydessä tilannetta.

Nokia nosti nyt myös koko vuoden taloudellista ohjeistustaan. Yritys odottaa koko vuoden vertailukelpoisen liikevoittoprosentin olevan 10–12 prosenttia aiemman 7–10  prosentin sijaan sekä koko vuoden liikevaihdoksi 21,7–22,7 miljardia euroa ja sen perään vuodeksi 2023 yleisemmin markkinoita nopeampi kasvu.

Kilpailijoista Ericsson julkisti toisen neljänneksen tuloksen pari viikkoa, jossa odotukset petti lähinnä Kiinan markkinoiden menetykset. Taustalla lienee Ruotsin päätös estää kiinalaisen Huawein pääsy ruotsalaisverkkoihin.  Sitä tosin lievitti varmaan 5,8 miljardin dollarin 5G-kauppa yhdysvaltalaisen Verizonin kanssa.

Lisää: Nokian tulosjulkistus 1-6kk/2021 ja 4-6kk/2021 (LINKKI) ja aiemmat Nokian tulosuutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Päivitetty