Komponenttipula rassasi Bittiumia

Elektroniikkayritys Bittiumin liiketulos kääntyi positiiviseksi vuoden toisella neljänneksellä, mutta muuten maailmanlaajuinen komponenttipula vaikutti toimintaan. Yrityksen liikevaihto laski toisella neljänneksellä viime vuoteen verrattuna 10,4 prosenttia 22,6 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Hannu Huttunen, Bittium

Komponenttipulan vaikutukset näkyivät myös Bittiumin tuotepohjaisessa liiketoiminnassa, jonka osuus toisen neljänneksen liikevaihdon osuus liikevaihdosta oli 73,8 prosenttia, eli 16,7 miljoonaa euroa kun vielä vuosi sitten liikevaihto oli 18,4 miljoonaa euroa. Siitä puolustus ja turvallisuusalueen tuotteet laskivat ja terveystekniikka nousi. Myös palveluliiketoiminnan osuus laski miljoonalla eurolla.

Bittiumin toimitusjohtaja Hannu Huttusen mukaan alkuvuoteen verrattuna liikevaihto ja tulos kuitenkin paranivat. Markkinat alkavat hänen mukaansa hiljalleen myös toipua koronaviruspandemiasta, mutta uusien varianttien leviäminen luo epävarmuutta tulevaisuuden näkymiin.

’’Epävarmuutta aiheuttaa maailmanlaajuinen komponenttipula, jonka takia emme ole voineet toimittaa kaikkia tuotetoimituksia asiakkaillemme tavoitellussa aikataulussa. On mahdollista, että komponenttipula tulee vaikuttamaan tuoteliiketoimintamme kehittymiseen myös loppuvuoden aikana’’, Huttunen arvioi tulosjulkistuksen yhteydessä.

Komponenttipulan vuoksi yritys on joutunut siirtämään taktisen tiedonsiirron tuotetoimituksia eteenpäin, mikä näkyi myös toimitusjohtaja Huttusen mukaan ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihdossa verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan.

Bittium arvioi edelleen vuoden 2021 liikevaihdon kasvavan edellisvuodesta (78,4 miljoonaa euroa, vuonna 2020) ja liiketuloksen paranevan edellisvuodesta (2,1 miljoonaa euroa, vuonna 2020). Tammi-kesäkuun 2021 liikevaihto laski 6,8 prosenttia edellisvuodesta 39,7 miljoonaan euroon (42,5 miljoonaa euroa).

Bittiumin tavoitteena on edelleen kasvattaa tuotekehityspalveluprojektien määrää ja laajentaa asiakaspohjaa.

Lisää: Bittiumin tulosjulkistusraportit 2021 (LINKKI)