Uusimmat robotti-imurit ja 5G-puhelimet kaupaksi

Suomalaiset ostivat alkuvuoden aikana kodintekniikkaa 4,7 prosenttia enemmän eli noin 1.2 miljardilla eurolla. Eniten nostivat myyntiään Elektroniikan tukkukauppiaiden mukaan robotti-imurit ja 5G-kännykät, joiden hinnat ovat tulleet entistä houkuttelevimmiksi myös tavallisille kuluttajille. Uutuudet sisältävät entistä enemmän uusinta anturi- ja piiritekniikkaa.

Koronan takia ihmisten ns. kotoilu kasvatti kodintekniikan myyntiä. Erityisesti isot kodinkoneet toimivat kasvun veturina. Vilkas uudisrakentaminen, asuntokaupat ja keittiöremontit vauhdittavat isojen kodinkoneiden kauppaa.  Niiden kaupan arvo kasvoi 14,2 prosenttia 241 miljoonaan euroon.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla uudistettiin ahkerasti sekä keittiökoneita että pyykinhuoltolaitteita, mutta lisäksi luksustuotteena pidetyt robotti-imurit kävivät tukkukauppiaiden mukaan kaupaksi huimaa vauhtia. Muidenkin pienien kodinkoneiden 11,3 prosentin myynninkasvua vauhdittivat 108 miljoonaan euroon uudet pölynimurit, mutta erityisen suuria, jopa kolminumeroisia kasvulukemia nähtiin alkuvuodesta robotti-imureiden kategoriassa.

Isojen televisioiden suosio jatkaa kasvuaan Olympia-vuonna. Niiden myynti säilyi vuoden 2020 tasolla, mutta kuvaruutukokojen osuudet muuttuivat: 55-tuumaistan suosio laski ja 65-tuumaisten sekä sitä suurempien kasvoi.  Myös televisioon liitettävien soundbar-kaiuttimien myynti pysyi sekin ennallaan. Bluetooth-kaiuttimet ja pelikuulokkeet kävivät kaupaksi paremmin kuin viime vuonna, mutta muiden äänentoistolaitteiden kysyntä hiipui.

Suomessa 5G-puhelimet alkavat olla jo valtavirtaa kännykkätarjonnassa. Kuva: Qualcomm.

Digitaalisten kameroiden myynti kasvoi vuoden ensimmäisellä puoliskolla vaikka kännykkäkamerat ovat korvanneet perinteiset näppäilykamera. Myös perinteiset peilietsimellä varustetut järjestelmäkamerat menettivät suosiotaan alkuvuonna. Sen sijaan peilittömät järjestelmäkamerat ja etenkin vaativille harrastajille ja ammattilaisille tehdyt kinokoon kamerat kävivät selvityksen mukaan hyvin kaupaksi. Myös sporttityyppiset action-kameroita ja videokameroita ostettiin enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Tietokoneiden kaupassa alkuvuoden notkahdus kääntyi kevään ja alkukesän aikana uudeksi kasvuksi. Esimerkiksi   pelikannettavien myynti kehittyi suotuisasti jo alkuvuonna. Sen sijaan lupaavasti alkanut näyttöjen ja muiden oheislaitteiden kysyntä kääntyi myyjien mukaan kevään mittaan laskuun.

Ensimmäisellä vuosineljänneksell’ myös älypuhelimien myynti vilkastui uuden 5G-tekniikan myötä samalla kun 4G-tarjonta on jo vähenemässä. Kaikkiaan kännyköitä myytiin ensimmäisellä vuosipuoliskolla 1,2 miljoonaa kappaletta. Ja vaikka tarjolle on tullut myös entistä edullisempia 5G-malleja kaikkien kännyköiden keskihinta nousi 345 eurosta 353 euroon.  Tukkukauppiaiden julkaiseman GfK:n kokoamien tilastojen mukaan 5G-puhelimet kasvattivatkin myyntiään sekä arvossa että kappalemäärissä mitattuna.

Myös älykellojen myynti jatkaa edelleen kasvuaan, mutta esimerkiksi pelkkiä sykemittareita ostettiin tilastojen mukaan vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Kuvituskuva: Robotti-imureissa on uusinta anturi- ja  ohjainpiiritekniikkaa. Kuva Omron (LINKKI).

Päivitetty