Automaattikamera suojaa Nummelan lentokenttää

Viime viikonlopun esiteltiin Helsingin lentonäytöksessä hävittäjäkoneiden  lisäksi maailman ensimmäisen  automaattisesti valvotun lentokentän toimintaa. Takana on Nummelan lentokentän uudistus, jonne on siirtymässä monia toimijoita lopetetulta Malmin lentokentältä.

Ruotsalaisyhtiö Saab ja tämän tytäryhtiö Combitech julkistivat lentonäytön yhteydessä suomalaisen Certegon kanssa automaattisen lentokenttien valvontaratkaisun, joka kantaa nimeä CAMARS3. Uusi ratkaisu on lisäksi jo otettu käyttöön Nummelan lentokentällä Vihdissä.

Uudenlainen CAMARS3 tarjoaa lisää turvallisuutta valvomattomien lentokenttien toimintaan. Lentokentän ympärille luodaan ikään kuin näkymätön aita ja  järjestelmä havaitsee kaikki kiitotiealueella tai muulla määritellyllä alueella olevat esteet, esimerkiksi villieläimet ja välittää tiedon automaattisesti valvontajärjestelmän kautta lentäjälle.

Järjestelmään kuuluvat kamerat tunnistavat myös kaikki liikkumattomat esteet tutkan seuratessa liikkuvia kohteita. Kun tutka havaitsee liikkeen, aktivoi se myös automaattisen kuulutuksen varoittaakseen kentällä liikkuvia.

Suomalainen Yhteistyöyrityksistä on Assa Abloyn omistama Certego toimitti ja asensi kentälle IP-osoitteelliset kamera- ja maatutkajärjestelmät sekä ulkotornikaiuttimet.

Ruotsalaiset Saab ja Combitech vastaavat järjestelmään integroiduista automaattisen valvonnan järjestelmistä. CAMARS3 sisältää myös integraatiot lentokentän sääasemaan, kiitotievaloihin sekä kulunvalvontaan.