Kaiutinvalmistaja Genelecin toimitusjohtajasta elämäkerta

Kustannusyhtiö Inton uusin elämänkertakirja käsittelee suomalaisen kaiuntinvalmistaja Genelecin toimitusjohtaja Siamäk Naghiania. Suomeen hän saapui Irakista opiskelemaan vuonna 1986, väitteli tekniikan tohtoriksi vuonna 2001 ja päätyi Nokian kautta iisalmelaisen kaiuttimia valmistavan Genelecin toimitusjohtajaksi.

Siamäk Naghian syntyi ja kasvoi iranilaisessa suurperheessä ikivanhan persialaisen kulttuurin ja työnteon keskellä. Iranin vallankumouksen ja sodan raskaiden kokemusten jälkeen nuorella miehellä ei ollut muita vaihtoehtoja kuin lähteä opiskelemaan ulkomaille, ja niin hän päätyi Suomeen – ensin Nokialle ja sitten kaiutinvalmistaja Geneleciin.

Vuonna 2004 Nokialla vielä työskennellyt tekniikan tohtori haki Genelecin tuotekehitysjohtajaksi, koska oli jo kauan toivonut saavansa töitä vaimonsa ja appivanhempiensa kotiseudulta. Musiikkia ja taiteita harrastava mies kiinnostui Genelecistä, kulttuurin ja teknologian yhdistelmästä.

Uusi juuri ilmestynyt kirja on kustantajan mukaan kertomus rakkauden voimasta, luottamuksesta maailmassa olevaan hyvään, sattumista sekä käänteentekevistä kohtaamisista. Tarinan vahvoja teemoja ovat myös sodan jättämät psyykkiset jäljet, maahanmuuttajan sopeutuminen ja erityislapsen vanhemmuus.

Siamäk Naghian on kirjoittanut elämäkerran yhdessä historiakirjoja kirjoittaneen Minna Kettusen kanssa, jonka esikoisteos Halosen taiteilijasuku (Tammi, 2001) oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana.

Lisää: Siamäk Naghianin uskomaton elämä – Tuulen kieltä etsimässä,  Minna Kettunen & Siamäk Naghian, ISBN: 9789523516496, nid. 250 s., myös äänikirjana (LINKKI) sekä taustatietoa Siamäk Naghianista Genelecin sivuilta (LINKKI), muut ihmiset (LINKKI) sekä aiemmat Geneleciä käsitelleet jutut Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).