Suomalaissatelliitti alustaa tulevaisuuden tietoliikenneyhteyksiä

Suomalaisvalmisteinen W-Cube-satelliitti lähetti maailman ensimmäiset 75 GHz signaalit avaruudesta. Satelliitti lähettää signaalia VTT:n ja saksalaisen Fraunhofer IAF:n kehittämällä radiomajakkajärjestelmällä. Kokeilu avaa mahdollisuuksia korkean millimetriaaltotaajuusalueen hyödyntämiseen tulevaisuuden uudenlaisissa tietoliikennesatelliiteissa ja 6G-yhteyksissä.

Signaali vastaanotettiin onnistuneesti maa-asemalla Grazissa, Itävallassa. Satelliitin avulla mallinnetaan nyt ensimmäistä kertaa, kuinka 75 GHz:n signaali läpäisee Maan ilmakehän. W-Cube -nanosatelliitti lähetti ensimmäisen signaalin avaruudesta 75 GHz taajuusalueella 31.8. klo 16:21.

Kokeilu avaa mahdollisuuksia korkean millimetriaaltotaajuusalueen hyödyntämiseen tulevaisuuden uudenlaisiss

Suomalainen Reaktor Space Lab (RSL) on kehittänyt ja valmistanut W-Cuben satelliittialustan ja VTT satelliitin  radiomajakkajärjestelmän saksalaisen Fraunhofer IAF:n kanssa.

a tietoliikennesatelliiteissa. Uutta korkeampaa taajuusaluetta ja lisäkapasiteettia tarvitaan jo lähivuosina, kun tietoliikennesatelliitit lisääntyvät ja suuret nettiyhteyksiä tarjoavat satelliittiparvet kuten SpaceX:n Starlink aloittavat toimintansa.

”Nykyiset matalammat taajuusalueet on jaettu kapeiksi kaistoiksi, joista satelliitit ja maanpäälliset radiolinkit kilpailevat. Korkean taajuusalueen kaistaa ei ole sen sijaan vielä jaettu eri sovelluksille’’, kertoo erikoistutkija Jussi Säily VTT:ltä.

Säilyn mukaan vapaa leveä kaista mahdollistaa nopean tiedonsiirron ja yhteydet esimerkiksi 5G- ja 6G-verkoissa ja syrjäisillä alueilla kuten pohjoisessa Suomessa.

Signaalin eteneminen ilmakehän kerrosten lävitse on tunnettava ennen kuin uutta taajuusaluetta voidaan hyödyntää. Satelliitin signaalin mittausdatan avulla mallinnetaan, kuinka avaruuden ja ilmakehän sääilmiöt ja olosuhteet vaikuttavat signaalin etenemiseen ja polarisaatioon.

W-Cube lähettää myös 37,5 GHz signaalia, joten mittaustietoa voidaan verrata aikaisempiin matalien taajuusalueiden malleihin. Akkutehon säästämiseksi majakkasignaalit kytketään päälle vain silloin, kun ne ovat havaittavissa mittausasemilla Euroopassa.

Muulloin satelliitti lataa akkujaan aurinkopaneeleilla. Satelliitin kiertoaika Maapallon ympäri on noin 1,5 tuntia ja se on kerrallaan näkyvissä (horisontista horisonttiin) maa-asemalla noin 10 minuuttia.

ESAn ensimmäinen satelliittitilaus Suomesta

W-Cube on ensimmäinen ESAn Suomesta tilaama satelliitti. Kyseessä on ESAn ARTES-projekti, jota koordinoi itävaltalainen Joanneum Research.  Suomalainen Reaktor Space Lab (RSL) on kehittänyt ja valmistanut W-Cuben satelliittialustan. VTT on puolestaan suunnitellut, valmistanut ja testannut W-Cuben radiomajakkajärjestelmän saksalaisen Fraunhofer IAF:n kanssa. Satelliitin signaalia mitataan Grazin päämittausaseman lisäksi vastaavalla asemalla VTT:llä Espoossa.

”Toivomme, että tämä auttaa Suomea pääsemään mukaan myös mittavampiin satelliittiohjelmiin. Projektilla on suuri merkitys niin osaamisen kuin testausympäristöjen kehittämisessä”, VTT:n erikoistutkija Säily sanoo.

Satelliittien testiympäristö on muodostunut hänen mukaansa Otaniemeen VTT:n, Aalto-yliopiston ja kaupallisten toimijoiden yhteistyöllä. Satelliitin avaruuskelpoisuuden varmistamiseksi on tarvittu muun muassa maanpäällisiä tyhjiö-, lämpö- ja tärinätestejä haastavassa testiympäristössä.

W-Cube laukaistiin avaruuteen 30.6.2021 Cape Canaveralista Floridasta SpaceX:n Falcon 9 -kantoraketilla, yhtenä Transporter 2 -mission 88 satelliitista. Omalle kiertoradalleen W-Cube lähetettiin 22.7.2021, ja ensikontakti satelliitin ja RSL:n maa-aseman välille muodostettiin 22.-23.7.

”Tätä seurasi käyttöönottoprosessi, jossa varmistimme, että kaikki järjestelmät toimivat suunnitellusti avaruuslennon rasitusten jäljiltä. Vaihe huipentui tänään 75 GHz signaalin lähettämiseen ja vastaanottoon”, sanoo Reaktor Space Labin toimitusjohtaja Jarkko Antila.

Kuvat: VTT/ESA