Älylaitteet suunniteltava paremmin korjattaviksi

Älypuhelimille ja tableteille on Euroopassa suunnitteilla uusia vaatimuksia, jotka koskevat energiatehokkuuden lisäksi laitteiden kierrättämistä. Korjattavuus, purettavuus, kestävyys ja kierrätettävyys ovat tulossa uusina vaatimuksina mukaan älylaitteiden suunnitteluasetuksiin.

Tulossa olevan asetuksen tarkka sisältö ei ole vielä tiedossa, mutta esiselvityksen perusteella ehdotettiin mm. seuraavia vaatimuksia. Älypuhelimien akkujen tulisi olla kuitenkin helposti irrotettavissa korjattavuuden parantamiseksi. Älypuhelimet ja tabletit ovat saamassa myös uuden energiamerkinnän ja ekosuunnitteluvaatimuksia.

Kuva: Energiavirasto

Korjaukseen tarvittavien tietojen ja varaosien tulisi olla tulevaisuudessa saatavilla ainakin ammattikorjaajille. Yleisimmin korjaamista vaativien osien, kuten näyttöjen tai puhelimen takaosan tulisi olla helposti korjattavissa ja/tai vaihdettavissa.

Uudelleenkäytettävät kiinnitystavat voisivat muun muassalyhentää korjaamisaikoja ja alentaa korjaamiskuluja. Lisäksi älylaitteiden käyttöjärjestelmäpäivitysten tulisi olla saatavilla vähintään viisi vuotta, jotta kuluttajien ei tarvitse ostaa uutta laitetta vanhentuneen käyttöjärjestelmän vuoksi.

Jatkossa myös materiaalitehokkuus on otettava huomioon, joka tarkoittaa esimerkiksi vaatimusta suunnitella helposti korjattavia ja tehokkaasti kierrätettäviä laitteita.

Valmistuneen esiselvityksen pohjalta varsinaisen asetuksen valmistelu on käynnistynyt. ’’Älypuhelinten ja tablettien ekosuunnitteluun ollaan tuomassa toistaiseksi kaikkein kunnianhimoisimpia kiertotaloutta edistäviä vaatimuksia’’, kommentoi Timo Vihavainen Energiavirastolta.

Pitkään ja huolella valmisteltu esiselvitys valmistui maaliskuussa 2021. Selvitys sisälsi syväluotaavan analyysin älypuhelimien ja tablettien standardeista, lainsäädännöstä, markkinoista, käyttäjistä, teknologioista, ympäristö- ja talousvaikutuksista sekä suunnittelusta.

Julkista palautetta kerätiin Energiaviraston mukaan vuoden 2021 toisella ja kolmannella neljänneksellä, ja seuraavaksi vuorossa on Euroopan komission sidosryhmille järjestämiä kuulemisfoorumeita syksyn 2021 aikana.   Aloite matkapuhelinten ja tablettien kestävästä suunnittelusta sisältyi vuoden 2020 kiertotaloutta koskevaan toimintasuunnitelmaan. Energiamerkintäaloite täydentää yllä mainittua ekosuunnitteluasetusta.

Lisää: Aiempia älypuhelimien kierrätykseen  Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja korjaamisen liittyviä uutisia (LINKKI) sekä uutinen 35.5.2021 Kännyköiden kierrätettävyydelle eco-pisteet (LINKKI).

Kuvituskuva: Swappie