Saab kasvattaa tutkimustaan Aalto-yliopistossa

Ruotsalaisen Saabin tutkimusyhteistyö Aalto-yliopiston kanssa on laajentumassa. Yritys investoi Aallon kanssa kolme miljoonaa euroa lisää strategisen yhteistyön laajentamiseen uusille tutkimusalueille. Lisäinvestoinnin jälkeen kymmenen vuoden kokonaispanostus kasvaa vuoteen 2026 mennessä 23 miljoonaa euroon.

Saabin lisärahoitus laajentaa Aallon kanssa yhteistyön uusille aloille, autonomisiin järjestelmiin, kognitiivisiin teknologioihin ja koneoppimiseen. Nämä teknologiat ovat pitkällä aikavälillä elintärkeitä kilpailutekijöitä Saabin Suomessa ja muualla maailmassa kehittämille tuotteille ja ratkaisuille.

”Olemme todella tyytyväisiä Aalto-yliopiston kanssa tekemäämme strategisen tutkimusyhteistyön tuloksiin, jotka tukevat sekä Tampereella sijaitsevaa tuotekehityskeskustamme että muita Saabin yksiköitä ympäri maailman”, sanoo Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson.

Saab aloitti neljä vuotta sitten tutkimusyhteistyön Aalto-yliopiston kanssa. Yhteistyön puitteissa on toteutettu jo kymmenen väitöskirjatason tutkimushanketta antenniteknologian, mikroelektroniikan, digitaalisen signaalinkäsittelyn, tekoälyn, hydroakustiikan ja kvanttiteknologian aloilta.

Tutkimustyössä on mukana kymmenen professoria ja yli kaksikymmentä tutkijaa ja tohtorikoulutettavaa. Hankkeet ovat jo tuottaneet kymmeniä tieteellisiä julkaisuja ja useita patenttihakemuksia. Saabin Aalto-ohjelman ensimmäiset tekniikan tohtorit valmistuvat tänä vuonna.

Lisäksi yhteistyö lujittaa Suomen ja Ruotsin välistä tutkimusyhteistyötä ja luo uusia mahdollisuuksia eurooppalaiselle ja maailmanlaajuiselle tutkimusyhteistyölle tarjoamalla Saabille, Aalto-yliopistolle ja niiden yhteistyökumppaneille tilaisuuksia osallistua erilaisiin kansallisiin ja monikansallisiin tutkimusohjelmiin.

Taustaa: Saab perusti vuonna 2018 Saab perusti Tampereelle teknologiakeskuksen, jossa työskentelee tällä hetkellä yli 50 insinööriä, jotka keskittyvät elektronisen sodankäynnin järjestelmien kehittämiseen Gripen E -hävittäjiin ja muihin järjestelmiin sekä kehitetään taistelunjohtojärjestelmiä. Keskus kasvaa nopeasti ja rekrytoi jatkuvasti uutta henkilöstöä.

Aalto-yliopiston kanssa tehtävän tutkimusyhteistyön lisäksi Saab on Suomessa myös Teknologian tutkimuskeskus VTT:n strateginen kumppani. Toukokuussa 2021 Saab teki miljoonan euron lisäinvestoinnin yhteistyön laajentamiseen tulevaisuuden huoltovarmuuskriittisten teknologioiden tutkimukseen.

Lisätietoja: Aalto-yliopisto (LINKKI) ja aiemmat Saabia käsitelleet artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Saab Tampere