Yhteiskäyttöön sopiva verkotettu älyauto

Yhteiskäyttöautojen suosion kasvua on odotettu jo vuosia, mutta niiden yleistyminen on odottanut tekniikaa, joka voisi tarjota lähes oman auton kaltaisen käyttökokemuksen. Siihen osuuteen iskee nyt kiinalainen Lynk & Co, jonka takana on autovalmistaja Geelyn ja Volvon yhteisyritys. Mukana on myös teleoperaattori Orange IoT-ratkaisuineen. 

Autovuokraukseen keskittyvä Lynk & Co on lanseerannut omistajatahojensa kanssa göteborgissa suunnitellun ja Volvon XC-40-tyyppisen älyauton, joka tarjoaa kuljettajalle esineiden internetin IoT-verkkoa ja brittiläisen Orange Business Services -verkkopalveluja. Yritys tarjoaa jäsenyyteen perustuvaa liikkuvuutta niille, jotka haluavat enemmän vuokrata kuin ostaa autonsa.

Volvo on kehitellyt internet-yhteyksiä jo aiemmin omiin malleihinsa. 

Jokaisessa kiinalaisyhtiö Lynk & Co:n 01 SUV -autossa on sisäänrakennettu jakotoiminto, jonka avulla omistajat voivat ansaita tuloja yhteiskäyttötoimintojen avulla. Lisäksi  auton tekniikka on suunniteltu mahdollisimman helppokäyttöiseksi ja vaivattomaksi.

Kaikissa 01 SUV-malleissa on sähköauto Teslan tyyliin suurikokoiset kosketusnäytöt ja uusin telematiikka, jotka ovat aina yhteydessä internetiin ja auton omiin järjestelmiin. Sen avulla Lynk & Co -palvelun jäsenet voivat hallita, valvoa ja jakaa autoaan reaaliajassa.

Brittiläinen Orange on ollut mukana yhteistyössä Lynk & Co:n ja Geely Holdingin göteborgissa sijaitsevan CEVT-yhtiön kanssa IoT-ratkaisujen tuomiseksi. Uusiin älyautoihin asennetaan tehtaalla myös Orangen SIM-kortti, joka toimii kaikkialla maailmassa.

Yhtiön uusia verkotettuja autoja ja liikkuvuusjäsenyyksiä voi hankkia vasta verkossa tai Lynk & Co ns. kerhopisteistä. Niitä on alkuvaiheessa Amsterdamissa, Antwerpenissä sekä Göteborgissa. Seuraava yksikkö avataan Berliinissä, minkä jälkeen vuorossa ovat Barcelona, Milano ja Pariisi. Vielä listalla ei ole Suomea eikä Norjaa tai Tanskaa.

Lisää: Lynk & Co (LINKKI) ja Geely (LINKKI), CEVT (LINKKI) ja Orangen IoT-ratkaisu (LINKKI).

Kuva: Lynk & Co 01 SUV