Lisää ohjelmoitavia FPGA-piirejä ja tukea kehitykseen

Ohjelmoitavien FPGA-piirien ykkösnimi Xilinx esittelee meneillään olevassa Adapt2021-verkkotapahtumassaan uusimpia piiriratkaisujaan ja suunnittelutyökalujaan. Painotus on 5G-verkkojen, pilvipalveluiden- ja militarialueen sovelluksissa. Tarjolla on myös ohjelmointikilpailu ja 10 000 euron palkinto.

Tapahtuman ensimmäisen viikon tarjonta on suunnattu enemmän laitteistojen ja varsinkin ohjelmistojen kehittäjille ja toisella viikolla sitten keskitytään piiriratkaisuihin.  Alkuvaiheessa Xilinxin uusin kehitystyökalu Vitis on laajalti esillä lähes kaikissa esityksissä.

Vitis korvaa Xilinxin kaikki aiemmat kehitystyökalut ja sisältää valmiit kirjastot useille sovellusalueille kuten tekoäly, videokuvan analyysi ja ultraäänikuvan analyysi lääketieteessä. Esimerkiksi videokuvan analytiikkakirjastoa voidaan hyödyntää muun muassa liikennevirtojen analyysiin kaupungeissa tai vähittäiskaupan itsepalvelukassojen toiminnanvalvontaan ja analyysiin.

FPGA-piirivalmistuksesta huolimatta kokonaan uusia FPGA-piirejä ei ollut esillä, mutta Versal-perheeseen tuotiin sotilas- ja avaruusteknologian sovelluksiin optimoituja FPGA-piiriversioita.  Myös 5G- ja muihin radioratkaisujen RFSoC-piirien kerrottiin saadun täyteen tuotantoon. RFSoc-piireissä sirulla on ohjelmoitavan osuuden lisäksi tarvittavat rf-ratkaisut.

Tekoäly on mukana vahvasti Xilinxin piiri- ja sovellustarjonnassa, johon yritys esitteli myös rankkojen olosuhteiden militari-versiot. Lisäksi Adapt-yritys julkisti kehittäjille jo toistamiseen suunnittelukilpailun, jonka takana on piiriharrastajien keskuudessa tunnettu verkkosivusto Hackster.io.

Tämän vuoden “Adaptive Computing Challenge 2021 -kisassa on kolme kategoriaa: tekoälysovellukset reunalaskennassa, tekoäly datakeskuksissa ja ison datan analytiikkasovellukset. Voittajille on tiedossa 10 000 dollarin palkinto eri kategorioissa. Lisäksi tiimit, joissa oli vähintään puolet naisia voivat saada 2500 dollarin lisäpalkinnon.

Lisää: Xilinx Adapt 2021 -verkkotapahtuma 7.-16.9.2021 (LINKKI), tapahtuman tuotetiedot (LINKKI) sekä Adaptive Computing Challenge 2021 -kilpailusivusto (LINKKI)

Kuva: Xilinxin uusimpia AI- ja RFSoc-tyyppisiä FPGA-piiriratkaisuja.