Suomalaisyrityksiltä etäohjattava lämpökaivojen porausvaunu

Suomalainen geotermiseen energiaan erikoistunut Quantitative Heat Oy (QHeat) ja erikoisporauslaitteiden valmistaja Geomachine kehittävät etäohjattavaa lämpökaivojen porauskonetta, joka soveltuu erityisesti 2 000 metriin ulottuvien lämpökaivojen poraukseen. Valmistuessaan kauko-ohjattava porauslaite on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Uutuuden pitäisi olla käytössä jo keväällä 2022.

Suomalaisen lämpökaivoja poraavan QHeatin käyttöön tuleva laitteisto optimoidaan keskisyvien reikien uppovasaraporaukseen kovassa pohjoisen maaperässä. Siinä porausterän vaihtonopeus paranee ja kaivoon asennettavien putkien käsittely nopeutuu.

Tuleva etäohjattava porausvaunun tallenninratkaisu kerää, käsittelee ja käyttää porausdataa automaattisesti, joka mahdollistaa porattavan maaperän reaaliaikaisen analysoinnin. Poravaunuun on saatavilla sähköinen voimayksikkö, joka vähentää merkittävästi myös itse porauksen aikaisia päästöjä.

”Porari pystyy jatkuvasti seuraamaan olennaisia porausparametreja työmaakopista, vaikka poraus tapahtuu useiden satojen metrien syvyydessä. Visiomme on muuttaa poraaminen valvontatyöksi, joka on vaivatonta ja monistettavaa”, sanoo Geomachine Oy:n toimitusjohtaja Samuli Salmela.

Maalämmön suhteellinen osuus rakennusten pääasiallisena lämmönlähteenä on ollut tasaisessa kasvussa 2000-luvun alusta lähtien. Jotta maalämpöä voidaan tulevaisuudessa hyödyntää yhä suuremmissa määrin, tarvitaan useampia suurten kiinteistömassojen lämmitykseen suunniteltuja geotermisiä lämpökaivoja ja matalalämpöverkkoratkaisuja.

”Geoterminen energia tarjoaa suurten kiinteistöjen lämmityksestä aiheutuvien päästöjen hillitsemiseksi oikeanlaiset työkalut kylmään ilmastoomme”, toteaa QHeatin toimitusjohtaja Rami Niemi.

Geomachine on 1984 perustettu tuusulaisyritys, jonka ratkaisuja on toimitettu kaikkiaan yli kymmeneen maahan yhteensä noin 700 kappaletta. Yritys on osa Tampereen Konepajat Oy -konsernia.

QHeat on espoolainen geotermiseen energiaan erikoistunut startup-yritys, joka on perustettu keväällä 2018, ja jonka tekniikka on testattu yhteistyössä suomalaisten asiantuntijoiden ja yliopistojen kanssa. Yritys on toteuttanut kaksi vuotta sitten Suomen ensimmäisen geotermisen lämpölaitoksen Espoon Koskeloon.

Lisää: Geomachines Oy (LINKKI) ja QHeat (LINKKI).