Radioamatöörit juhlivat 100-vuottaan

Suomen yleisradio juhli viime viikolla 95 vuotista taivaltaan ja tällä viikolla satastaan juhlivat suomalaiset radioamatöörit, joilla on ollut merkittävä osanen myös yleisradiotoiminnan ja Nokian kehityksessä. Merkkipäivänä 15.9 avautuu verkossa myös valokuva- ja sähkötyksen viehätys -näyttelyt.

Suomalaisten radioamatööritoiminnan ydintä on edelleen yhteyksien pito radion välityksellä toiseen harrastajaan. Radioyhteyksiä pidetään digitaalisilla lähetteillä ja puheella sekä edelleen myös perinteisellä sähkötyksellä. Myös laiterakentelu ja tekniikan kehittäminen on tärkeää.

Nokia on ollut radioamatöörien suosiossa myös työpaikkana. Kuvassa (vas.) yrityksen kulta-aikojen malleja Talkmanista Zippoon, 6610- ja Citymanina tunnettuun Gorbatsov-malliin.

Radioamatööreillä on ollut merkittävä osuus myös Suomen radiotoiminnan vaiheessa. Yleisradion perustaminen, sodan ajan onnistunut tiedustelutoiminta ja Nokian matkapuhelinteollisuuden synty ovat tunnettuja menestystarinoita, joissa yrityksen palveluksessa olleet radioamatöörit ovat olleet mukana myös uuden kehittämisessä.

Sadan vuoden aikana radioamatöörit ovat olleet mukana testaamassa uusia radiotekniikoita Suomeen. Vähemmän tunnettua on, että radioamatöörit ovat olleet rakentamassa ja operoimassa viestiverkkoja kriisialueilla ympäri maailmaa, aina kun luonnonmullistukset tai konfliktit ovat romuttaneet tavanomaiset viestintäyhteydet. Tälläkin hetkellä suomalaisia radioamatöörejä on avustustehtävissä esimerkiksi maanjäristyksen runtelemassa Haitissa.

Alkuaan suomalaisten radioharrastajien toiminta järjestäytyi Nuoren Voiman Liiton alle, jonka radioryhmän perustamista ehdotti Ilmari Jäämaa (1888 -1934). Hänen Nuorten kokeilijain ja keksijäin kirja oli monelle vanhemman polven radioharrastajalle innostaja.

Syyskuussa 1921 perustettiin NVL:n radioryhmä, joka myöhemmin eriytettiin Suomen radioamatööriliitoksi. Järjestöön kuulu nykyisin noin 3500 jäsentä. Kaikkiaan radioamatöörejä on Suomessa lähes 6000.

Lisää: Suomen radioamatööriliiton 100-vuotisjuhlasivusto (LINKKI), sähkötyksen  viehätys -näyttely (LINKKI) ja valokuvanäyttely (LINKKI).

Kuvat: SRAL-arkisto