Näistä joku voittaa insinöörityön palkinnon

Suomalaisen insinöörityön palkinto jaetaan marraskuussa. Mukana palkintokisassa ovat tänä vuonna kaksisuuntainen polttokennojärjestelmä, kosketusnäyttötekniikka, proteiinin kasvatusteknologia, ruoripotkurijärjestelmä ja porausjärjestelmä. Viime vuonna palkinnon voitti espoolaisen  Sensible 4:n robottibussin tiimi.

Suomalaisen insinöörityön palkinnon jakaa Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland. 30 000 euron palkinnolla halutaan tuoda esille tekniikoiden ja soveltamisen lisäksi ihmiset tekniikan takana.  Palkittavia ovat kehitettyjen ratkaisujen lisäksi niiden takana olevat kehitystiimit.

TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen sanoo, että Suomen menestys ja hyvinvointi perustuvat osaajiin ja osaamiseen. ’’Korkean teknologian vientituotteet kulkevat käsikynkässä hyvinvointipalveluiden kanssa. Paitsi insinöörityön itseisarvon vuoksi myös sen vuoksi, että se mahdollistaa meidän kouluttaa, hoitaa ja hoivata, insinöörityötä on syytä juhlistaa ja kiittää sen kärkitekijöitä. Ja siten myös kaikkia, jotka sitä tekevät, Jokinen sanoo.

Palkinnonsaajia saivat ehdottaa keväällä kuka tahansa. Niistä TEKin teknologiavaliokunta karsi viisi finalistia, jotka ovat ABB:n Azipod-ruoripotkurijärjestelmä (oli ehdolla myös 2020), Kuori Oy:n suurien näyttöjen kosketusnäyttöteknologiat,  Sandvikin RockPulse-poraus- ja mittausjärjestelmä (oli ehdolla myös 2020), Solar Foodsin Solein-proteiinin kasvatusteknologia ja VTT:n kaksisuuntainen elektrolyyseri-polttokennojärjestelmä.

Lisää: Vuoden 2021 finalisteista ja niiden kehitystiimit (LINKKI) ja aiemmat suomalaisen insinöörityön palkinnon saaneet 1980-2020 (LINKKI) ja Uusiteknologia.fi:n aiemmat uutisjutut (LINKKI).

Kuvakollaasi: Finalistiviisikko vasemmalta, ylärivi: VTT:n kaksisuuntainen elektrolyyseri-polttokennojärjestelmä, Kuori kosketusnäyttöteknologiat ja Solar Foodsin Solein-proteiinin kasvatusteknologia. Alarivi: ABB:n Azipod®-ruoripotkurijärjestelmä ja Sandvikin RockPulse -porausjärjestelmä.