Japanilaisyritys visioi sähköä johtavia lasiratkaisuja

Suomessa Pilkingtonin lasitehtaan omistava NSG Group visioi tulevaisuuden tuoteratkaisua, joka perustuu brittiläisen suunnitteluyritys Cohdan sähköä johtavan Power-Tap-laminaattitekniikan ja lasin yhdistämiseen.

Perustana on Nippon Sheet Glassin sähköä johtava lasi TEC, joka tarjoaa  korkean valonläpäisyn, kestävän pinnoitteen ja lämpökäsittelyn keston.  Lasiin työstetyt aukot muodostavat kanavan sähköisesti varatuille Cohda-yhtiön laminaatin lasin pinnoitteille, joka mahdollistaa energian tai tiedonsiirron lasin päällä oleville laitteille ilman erillisiä kaapeleita.

Uutuus tarjoaa yrityksen mukaan laitesuunnittelijoille lähes rajattomat mahdollisuudet uusien ratkaisujen kehittämiseen kun sähköisiä laitteita voidaan sijoittaa läpinäkyviin rakenteisiin. Näitä voivat olla esimerkiksi USB-liitännät, induktiolatausasemat, moottorit, kamerat, anturit ja erilaiset digitaaliset näytöt.

Uuden tuoteratkaisun ensimmäisiä sovelluksia ovat ledeillä valaistut näytehyllyt ja vitriinit museoihin sekä ”älykkäät” latauspöydät, mutta valmistajan mukaan monet muut ratkaisut ovat vielä kokonaan keksimättä. Niitä uskotaan löytyvän erityisesti kotien kuin autojen piiristä.

Lisää: NSG (LINKKI), Cohdan P-Tab-tekniikka (LINKKI) ja esittelyvideo tekniikasta (LINKKI, vimeo).