Low-code-alustojen etuja ei tunneta

Ohjelmistoyhtiö Digian uusimman kyselyn mukaan 85 prosenttia suomalaisorganisaatioista kärsii digityön kehitysrutiineista eikä osa heistä edes tunne low-code-alustojen etuja perinteiseen ohjelmistotuotantoon verrattuna. Low-code-alustat ova käytössä vasta viidellä prosentilla suomalaisista organisaatioista vaikka tutkimuslaitokset ennustavat alueelle nopeaa kasvua.

Digia toteutti alkukesällä 2021 asiakkaidensa keskuudessa kartoituksen suomalaisten organisaatioiden digihaasteista sekä siitä, millä tasolla on tietämys ratkaisuista, joilla noita haasteita voidaan nykypäivänä ratkoa.

”Low-code-ratkaisut ovat Suomen markkinassa vielä yllättävänkin tuntematon mahdollisuus viedä digitalisaatio liiketoiminnan kaikille tasoille ja pienempiinkin yksityiskohtiin”, arvioi liiketoimintajohtaja Maria Hintikka Digialta

Kysely paljasti myös, että yli 40 prosenttia kaikista vastaajista ja lähes yhtä suuri osuus myös tietohallinnon edustajista oli vielä kokonaan tietämättömiä low-code-alustoista. Tarvetta silti olisi, sillä Hintikan mukaan asiakaskeskusteluissa yrityksissä on tunnistettu kasvavan tarpeen low-code-alustojen eduille.

Low-code-kehitysalustat mahdollistavat Hintikan mukaan vaikkapa kännykässä kulkevien mobiilisovellusten tai prosessiautomaatioiden rakentamisen ilman ohjelmointiosaamista. Lisäksi aluetta arvioivat analyytikot kuten markkinatutkimuslaitos Gartner ennustaa low-code-alustojen olevan valtavirtaa jo kolmen vuoden päästä.

Gartnerin arviossa vuoteen 2025 mennessä jopa 70 prosenttia uusien sovellusten kehittämisestä tulee suuryrityksissä tapahtumaan vähäkoodisilla työvälineillä. Amerikkalaisyrityksen ennustetama murros ei ainakaan vielä Digian kyselun mukaan näy Suomen markkinassa, sillä low-code-alustat kuten Microsoft Power Platform ja Mendix ovat käytössä vasta noin viidellä prosentilla organisaatioista.

Digian puhelimitse tehtyyn kyselyyn vastasi 76 päättäjää, joista reilut puolet edusti organisaationsa tietohallintoa ja loput liiketoimintaa tai tukifunktioita.

Lisää: Digian low-code-kyselyn tulokset (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock