Näin pääset kokeilemaan robottibussia

Uusin robottibussikokeilu käynnistyi viime viikolla Helsingin Vuoraaressa linjalla 90R. Linjaa operoi itseajava sähköinen robottibussi, joka liikkuu muun liikenteen seassa. Palvelu on matkustajille ilmainen, mutta edellyttää korona-aikana maskin käyttämistä.

Arkisin robottibussi ajaa R90-reittiä klo 8-12 ja 16-20 HSL:n Reittioppaasssa näkyvien kiinteiden aikataulujen mukaan.  Viikonloppuisin (la-su) robottibussin voi tilata ennalta määritellyn reitin varrella sijaitseville pysäkeille klo 9-12 ja 15-18 välillä. Kutsutoiminnon tarkoituksena on tarjota tarpeeseen tilattava palvelu, jolloin kuusipaikkainen robottibussi ei aja turhaan. Kutsutoiminto vaatii älylaitteella tapahtuvan sovelluksen käyttöä.

”Näitä kokeiluja täytyy edelleen toteuttaa aidossa käyttöympäristössä, jotta tekniikkaa ja liikkumisen palvelua voidaan kehittää vastaamaan käytännön tarpeisiin”, kertoo projektipäällikkö Eetu Rutanen Metropolia ammattikorkeakoulusta.

Matkustajilla on mahdollisuus antaa kokeilusta palautetta, joko suoraan turvakuljettajille tai Tampereen yliopiston VERNE-tutkimusryhmän tekemän kyselyn kautta.

Helsingin kaupunki on luovuttanut väliaikaisesti kadunvarsien pysäköintipaikkoja Vuosaaren reitin molemmista päistä robottibussin päätepysäkeiksi, joilla robottibussi odottaa kutsuja. Automaattisuudesta huolimatta ajoneuvossa on mukana turvakuljettaja, joka valvoo toimintaa.

Vuosaaren Robottiride-kokeilu kestää marraskuun loppuun asti. Pilotti on osa EU:n Horisontti 2020 -puiteohjelman Ride2Rail-hankkeen toimintaa. Ajoneuvo on virolaisen Auve Techin valmistama ja pilottia operoi suomalainen Roboride.

Vuosaaren kokeilu toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin, kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virum Helsingin ja Metropolia ammattikorkeakoulun älykäs liikkuminen -innovaatiokeskittymän kanssa.

Lisää: Roboride-sovellus (LINKKI), Ride2Rail-ohjelma (LINKKI)

Kuvat: Metropolia/Eetu Rutanen