Näin Applen robotti kierrättää vanhat iPhonet – katso video

Pohjoismainen tietotekniikkatalo Atea kierrättää käytöstä poistuneet iPhone-puhelimet Hollannissa sijaitsevan Applen Daisy-robotin avulla. Se pystyy purkamaan ja lajittelemaan 200 matkapuhelimen komponentit jopa yhdessä tunnissa. Robotin avulla saadaan vanhoista puhelimista kiertoon muun muassa alumiinia, volframia ja tinaa.

Atea-konserni on allekirjoittanut ensimmäisenä Pohjoismaissa sopimuksen Applen kanssa Daisyn käytöstä. Apple esitteli Daisy-kierrätysrobottisolun jo vuonna 2018 ja se on ollut käytössä siitä alkaen käytettyjen iPhone-puhelimien purkamisessa ja niiden materiaalien kierrättämisessä.

Uudella GoITLoop-palautuspalvelullaan Atea kerää käytettyjä it-tuotteita pohjoismaisilta yrityksiltä. Laitteiden elinkaaren hallinta ja kierrätys vähentää Atean asiakkaiden ilmastojalanjälkeä. Siinä Daisyn käyttöönotto on jälleen uusi askel oikeaan suuntaan”, Atean Ruotsin vastuullisuuspäällikkö Chiara Selvetti vakuuttaa.

Ihmisillä on pelkästään eri pohjoismaissa pöytälaatikoissa miljoonia matkapuhelimia, jotka sisältävät arvokkaita raaka-aineita, joiden tuottaminen on kallista ja kuormittaa ympäristöä. Atea aloitti maaliskuussa Visio 2030 -vastuullisuussuunnitelman, jossa pyritään vuosituhannen loppuun mennessä täyteen kierrätykseen.

”Haluamme saavuttaa vuosikymmenen loppuun mennessä 1-1-tavoitteemme: jokaista asiakkaalle luovutettavaa uutta tuotetta kohti saamme yhden laitteen kierrätykseen”, kertoo Atean Ruotsin vastuullisuuspäällikkö Selvetti.

Esimerkki Atean palveluista on 100 % -klubi, jonka kautta organisaatiot saavat vinkkejä it-laitteiden sataprosenttiseen kierrättämiseen. Yhtiö aikoo raportoida myös ensimmäisten joukossa maailmassa, kuinka se vähentää ilmastopäästöjä yhteistyössä asiakkaidensa kanssa.

Oslon pörssissä noteerattu Atea on  it-infrastruktuuritoimittaja, jonka palveluksessa on yli 7 000 työntekijää 84 paikkakunnalla Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa, Liettuassa, Latviassa ja Virossa. Atea-konsernin liikevaihto vuonna 2020 oli noin 3,7 miljardia euroa.

Lisää: Applen Daisy-lajittelurobotti toiminnassa jo vuonna 2018, artikkeli ja video (LINKKI).

Kuvat: Apple