Nokian kasvu jatkui – komponenttipula tuo harmia

Nokia jatkoi alkuvuoden kasvuaan kolmannella neljänneksellä. Liikevaihto kasvoi kaksi prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Kasvua rajoittivat kuitenkin haasteet liittyen komponenttien ja muihin toimitusketjuihin sekä matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän kehitys Pohjois-Amerikassa. Liikevoitto parani kuitenkin yli 40 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.

Nokia kertoo jatkavansa edelleen tiiviistä yhteistyötä toimittajien kanssa komponenttien saatavuuden varmistamiseksi.  Samalla yritys pyrkii vähentää komponenttien kustannusinflaation vaikutuksia.  Silti komponenttipula korkeampien hintojen kanssa saattaa hidastaa Nokian kannattavuuskehitystä vuonna 2022.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan kansainvälisten puolijohdemarkkinoihin liittyvä epävarmuus rajoittaa myös näkyvyyttä vuoden viimeiseen neljännekseen ja vuoteen 2022.

Myöhemmin mediapuhelussa hän kertoi, että yhtiöllä olisi ollut valmiuksia kovempaankin kasvuun.

’’Olisimme voineet kasvaa nopeamminkin kuin kaksi prosenttia, mutta komponenttipula vaikuttaa kasvuvauhtiin’’, Lundmark kertoi Taloussanomien referoiman (LINKKI) mediapuhelussa. Siinä Lundmark kertoi lisäksi, että heillä riittää kysyntää ja omaa valmistuskapasiteettia, mutta komponenttien saatavuus rajoittaa kasvumahdollisuuksia.

Lundmark kertoi Taloussanomien uutisessa myös, että yhtiöllä on Suomessa henkilöstöpulaa. ’’Olemme palkanneet 500 uutta henkilöä Suomessa, ja meillä on 200 avointa työpaikkaa, jotka mielellämme saisimme täytettyä’’.

Tulosjulkituksen yhteyssä yritys vahvisti myös koko vuoden 2021 ohjeistuksen 21,7–22,7 miljardin euron liikevaihdoksi ja tiedon  10–12 prosentin vertailukelpoisesta liikevoittoprosentista. Nokia odottaa vertailukelpoisen liikevoittoprosentin olevan myös lähempänä vaihteluvälin ylälaitaa.

Kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen raportoitu liikevaihto oli 5,4 miljardia euroa ja 12 prosentilla kasvaneet tutkimuskulut runsas miljardi euroa. Voittoa tuli 502 miljoonaa euroa. Vertailukelponen liikevoitto oli puolestaan 633 miljoonaa euroa, jossa kasvua edellisvuoteen nähden 30 prosenttia.

Lisää: Nokian kesä-syyskuun 2021 (LINKKI).

Päivitetty 28.10.2021