Aivan tarkka data ei aina tarpeen

Tampereen yliopiston koordinoimassa Apropos-hankkeessa nuoret tutkijat kehittävät approksimaatiolaskennan ratkaisuja, jossa pyritään löytämään optimaalinen tasapaino datan tarkkuuden ja energiankulutuksen välillä. Tuloksista voi olla hyötyä tulevaisuudessa esimerkiksi esineiden internetin IoT-laitteiden hallinnassa.

Tietokoneet käyttävät nykyisin kasvavasti energiaa ja niiden sähkönkulutus uhkaa ylittää vuonna 2040 sähköntuotannon vuonna 2040. Mobiililaajakaistojen sähkönkulutus on verrattavissa datakeskuksiin. Lisäksi esineiden internetiin (IoT) kuuluu pian jopa 50 miljardia verkkoon yhteydessä olevaa laitetta.

Tampereen yliopiston professori Jari Nurmi. Kuvaaja Sari Laapotti.

Tampereen yliopiston koordinoimassa Apropos-hankkeessa (Approximate Computing for Power and Energy Optimisation) koulutetaan 15 uuden sukupolven tutkijaa kehittämään energiansäästöratkaisuja uusien teknologioiden avulla.

’’Monissa tiedonhankinta-, tiedonsiirto, laskenta- ja tietovarastojärjestelmissä on mahdollista tehdä kompromissi ja säästää aikaa ja energiaa datan tarkkuutta vähentämällä. Datan optimointi voi säästää sähköä jopa 50-kertaisesti täyden tarkkuuden laskentaan verrattuna’’, kertoo tietotekniikan professori Jari Nurmi Tampereen yliopiston sähkötekniikan yksiköstä.

Hän huomauttaa, että lukuisat anturit mittaavat epätarkkoja suureita ja niiden tuottamaa dataa käsittelevät algoritmit saattavat perustua todennäköisyyksien laskentaan. ’’Sopiva tarkkuuden taso riippuu tilanteesta. Dataa hyödyntävät sovellukset eivät välttämättä edellytä ehdottoman tarkkoja tuloksia, joten satunnaiset virheet eivät haittaa. Esimerkiksi tiedonlouhintajärjestelmä saattaa toimia karkeallakin jaottelulla’’, Jari Nurmi sanoo.

Euroopan unionin rahoittamassa Apropos-hankkeessa pyrkii vähentämään sähkönkulutusta kehittämällä uusia energiansäästöratkaisuja hajautetuille tietojenkäsittelyjärjestelmille ja pilviperusteisille kyberfyysisisille järjestelmille. Hankkeeseen osallistuu nuoria tutkijoita kaikkialta maailmasta. He tulevat työskentelemään Suomessa, Ruotsissa, Hollannissa, Itävallassa, Italiassa, Espanjassa, Sveitsissä, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa.

Lisää: Apropos (LINKKI).

Kuvituskuva: Pixabay/Tampereen yliopisto