Aalto sai yli miljoonan euron automaation ohjelmistoalustan

Automaatiota toimittava Schneider Electric tarjoaa Aalto-yliopiston Factory of the Future -yksikön käyttöön yli miljoonan euron arvoisen EcoStruxure Automation Experts-alustan ohjelmistokeskeisen automaation opetukseen. Lahjoitus sisältää ohjelmistoja, lisenssejä ja muuta uusinta automaatiotekniikkaa. 

Samalla Schneider Electric on aloittanut yhteistyön Aalto-yliopiston kanssa tulevaisuuden osaajien kouluttamiseksi. Yritys on pitkään tukenut eri puolilla maailmaa sijaitsevien korkeakoulujen tekniikan ja teollisuuden opetusta.

Schneiderin  teollisuusautomaation liiketoiminnasta vastaava Barbara Frei tutustui Aallon Factory of the Future -laboratorioon professorin Valeriy Vyatkinin johdolla.

’’Yhteistyön myötä Aalto-yliopistossa voidaan opiskella teknologiaa, joka tulee jatkossa yleistymään selvästi. Avoin automaatioalusta ei ole sidoksissa yhteen suljettuun automaatiojärjestelmään, kertoo Schneider Electric Finlandin toimitusjohtaja Jani Vahvanen.

Tulevaisuuden teollisuudenalat ovat ketterämpiä, kestävämpiä ja joustavampia uuden, innovatiivisen tekniikan ansiosta, muistutti Aalto-yliopistolla viime perjantaina vieraillut Schneider Electricin Barbara Frei. Hän on Schneider Electricin johtoryhmän jäsen ja vastaa teollisuusautomaation liiketoiminnasta maailmanlaajuisesti.

Ohjelmistokeskeisellä automaatiolla toteutettuna ohjelmointi on 3–4 kertaa nopeampaa ja muutokset prosessiin tai laitteistoon ovat helpompia toteuttaa. Suomen Schneider Electricin toimitusjohtaja Jani Vahvasen mukaan IEC614999-standardiin pohjautuva ohjelmistokeskeinen automaatio mahdollistaa datan helpomman liikkuvuuden laitteiden välillä. Sen avulla data saadaan siirrettyä kätevästi esimerkiksi tuotannonohjausjärjestelmään tai pilveen analysoitavaksi.

Schneider Electricin yli miljoonan euron tuotelahjoitus on  merkittävä panostus suomalaisten automaatio-osaajien kouluttamiseen, sillä järjestelmät monimutkaistuvat jatkuvasti, jolloin myös osaamisvaatimukset muuttuvat.

Ohjelmistokeskeinen automaatio tuo tulevaisuudessa automaatio-ohjelmoinnin ymmärrettäväksi myös koodareille, joka taas parantaa työvoiman saatavuutta. ”Factory of the Futuren tavoitteena on muuntaa tätä osaamista teollisuuden käyttöön. Oikeiden työvälineiden ja ohjelmistojen avulla tämä onnistuu entistä sujuvammin”, kertoo Aalto-yliopiston tekniikan professori Valeriy Vyatkin.