Suomeen ennätysmäärä venture capital -rahoitusta – Wolt, Aiven ja Oura etunenässä

Suomalaiset startup-yritykset keräsivät alan sijoittajajärjestön mukaan ennätysmäärän venture capital -sijoituksia kotimaisilta ja ulkomaisilta sijoittajilta ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Eilen julkistettu seitsemän miljardin euron Wolt-kauppa kertoo myös omaa kieltään nousevasta kehityksestä.

Wolt-yhtiön lisäksi muidenkin startupien osalta kuluva vuosi näyttää myös erinomaiselta startupien saaman rahoituksen osalta. Viime vuonna suomalaiset startupit saivat ennätyssumman kasvurahaa, lähes miljardin. Tästä summasta yli puolet, 503 miljoonaa euroa, on tullut venture capital -sijoittajilta.

Alkuvuonna 2021 kotimaiset ja ulkomaiset venture capital -sijoittajat sijoittivat kaikkien aikojen ennätyksen suomalaisiin startup-yrityksiin, yhteensä 560 miljoonaa euroa.

Pelkästään kuuden ensimmäisen kuukauden aikana tehdyt venture capital -sijoitukset ylittävät jo siis koko viime vuoden summan. Startupien saamista venture capital -sijoituksista suomalaisten sijoittajien osuus oli 151 miljoonaa euroa ja ulkomaisten sijoittajien osuus 409 miljoonaa euroa.

“Woltin tammikuussa keräämä kaikkien aikojen suurin suomalaisen startupin saama sijoituskierros ja esimerkiksi Aivenin ja Ouran isot kierrokset selittävät kansainvälisiltä sijoittajilta tullutta jättisummaa”, kertoo Pia Santavirta, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja.

Suomalainen venture capital -markkina kasvaa voimakkaasti edelleen. “Suomalaiset venture capital -rahastot ovat keränneet varoja lähes 800 miljoonaa muutamassa vuodessa, ja se on hyvä uutinen, sillä yhä useampi lupaava startup saa rahoitusta ja apua kasvupolulleen”, jatkaa Santavirta.

Suomalaiset venture capital -sijoittajat ovat rikkoneet ennätyksiä kuluvan vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon aikana: sijoituksia kotimaisiin ja ulkomaisiin startup-yhtiöihin on tehty 196 miljoonalla eurolla, 136 yritykseen.

Suomalaiset venture capital -sijoittajat ovat sijoittaneet vuoden 2021 ensimmäisellä vuosipuoliskolla ennätyssumman kaikkiin sijoitusvaiheisiin, aivan alkuvaiheen startupeista jo kansainvälistymisvaiheessa oleviin yrityksiin.

“Uudet sijoitustilastot ja Woltin eilinen jättiuutinen seitsemän miljardin yrityskaupasta vahvistavat viestiä siitä, että Suomi on yksi nopeimmin kasvavista startup-keskittymistä Euroopassa. Odotamme innolla Slushia, jossa lupaavat yritykset ja sijoittajat pääsevät tapaamaan ja luomaan pohjaa tuleville menestystarinoille”, päättää Santavirta.

Kuvituskuva: Shutterstock