Konttiratkaisu digiajan sähköverkkojen kehittämiseen

Oulun ammattikorkeakoulun ja yliopiston käyttöön otetaan Eatonin Suomen tehtaiden kehittämää tekniikkaa, jonka avulla voidaan emuloidasähköverkon toimintaa aina aurinkokennoista sähköautojen latauskuormiin. Oulun ratkaisu on ensimmäinen laatuaan koko Pohjoismaissa.

Oulun tekniikan opinahjojen yhteiskampukselle toteutetaan Eatonin varavoimakonteista hybridilaboratorio, joka sisältää niin energia-alan, talotekniikan kuin sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijoille suunnattuja tiloja. Uusi Eatonin hybridilaboratorion sähkönsyöttöä turvaava konttijärjestelmä toimii myös oppimisympäristönä.  Laitekokonaisuus sisältää aurinkopaneeleja, energiavaraston, generaattorin sekä sähköautojen latauspisteitä. Laitteistojen toimintaa voi seurata tietoturvallisten etäyhteyksien kautta.

”Käytännössä heille on rakennettu mikroverkko, joka vastaa isoa, oikeaa sähköverkkoa. Sen avulla voidaan simuloida sähköautojen latauksen aiheuttamia piikkejä, uusiutuvan energian käyttöä, mahdollisia sähköverkon häiriöitä ja käytännössä mitä vaan”, sanoo Eatonin myynnin projektipäällikkö Petri Kokkonen.

Valmista järjestelmää pääsee myös seuraamaan ja valvomaan myös kameroilla, joita voi halutessaan kääntää ja zoomata tiettyyn komponenttiin. Lisäksi Oulun yliopistolla kehitetään ratkaisusta digitaalista kaksosta, jonka avulla sen toimintaan voi tutustua virtuaalisesti

Eatonilta toimitettiin Ouluun 50 ja 60 kVA:n UPSG-kontit sekä 50 kWh:n varastokapasiteetilla varustettu xStorage Compact -energiavarasto järjestelmineen.  Lisäksi  xStorage Compactille suunniteltu kontti on vapaasti räätälöitävissä.

Konttiratkaisun ansiosta hybridilaboratorion sähkönsyöttö on varmistettu ja kaikki energia ajetaan Eatonin UPSG:n kautta ja sitä mitataan koko ajan. Saadut tiedot tallennetaan tietokantaan ja kerättyä dataa voidaan käyttää opetuksessa hyväksi.

”Meidän järjestelmässämme on riittävästi oikeita muuttujia, kuten aurinkopaneelit, akustot tai sähköautojen latauspaikat. Kun tähän liitetään muun muassa säätiedot ja aiemmin kerätyt kulutustiedot, niin voimme tehdä melko monipuolista analytiikkaa ja ohjata järjestelmää älykkäämmin”, kertoo Oulun ammattikorkeakoulun lehtori Marko Kukkola.

Oulun rakennettu konttiratkaisu on osa Euroopan aluekehitysrahasto rahoittamaa EaaSLab-hanketta, jonka tavoitteena on luoda koulutus-, tutkimus- ja yritysyhteistyön keskittymä, joka vastaisi pitkälle tulevaisuuteen energiamurroksen ja työelämän tarpeisiin.