Slush-kiima nousee – alkuvuosi toi lähes miljardi euroa

Suomalaisilla yrityksillä on ollut ennätyksellisen hyvä alkuvuosi kasvurahoituksen suhteen: pääomasijoituksia tehty lähes miljardilla eurolla ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Ja keskiviikkona alkava Slush-tapahtuma tuonee siihen vielä lisää. Kokonaissumma noussee alan sijoittajayhdistyksen mukaan uutteen ennätykseen.

Pääomasijoittaja ry:n mukaan yritykset saivat Suomessa 929 miljoonan edestä pääomasijoituksia ensimmäisen vuosipuoliskon aikana, mikä oli kaikkien aikojen korkein summa puolessa vuodessa.

Ulkomaisten pääomasijoittajien osuus sijoitetusta potista oli 653 miljoonaa ja kotimaisten sijoittajien osuus 276 miljoonaa. Viime vuonna suomalaisiin yrityksiin sijoitettiin ennätykselliset puolitoista miljardia.

Sijoittajayhdistys arvioi kuluvan vuoden sijoitusten kokonaissumman odotetaan nousevan kaikkien aikojen ennätyslukemiin. Siinä pian alkava Slush tuonee oman lisänsä.

Pääomasijoittajat kasvattavat sekä startupeja että jo suurempia, toimintansa vakiinnuttaneita yrityksiä. Sijoittajat ovat usein erikoistuneet juuri tietyn kasvuvaiheen yrityksiin. Pääomasijoittajat sijoittavat aiempaa enemmän sekä selkeisiin teknologiayrityksiin ja sellaisiin yrityksiin, joissa kasvua voidaan rakentaa digitalisaation kautta.

Suomen viidestätoista suurimmasta startup-sijoituskierroksesta kymmenen on tehty viimeisen kahden vuoden aikana. Ruuan kuljetusyhtiö Woltin keräämä 440 miljoonan euron sijoitus rikkoi kaikki ennätykset, mutta sen takana on kypsymässä lisää vastaavia menestystarinoita. Tänä vuonna suuria kierroksia ovat keränneet muun muassa avaruuden kuvausyritys Iceye (74 miljoonaa) ja ohjelmistoja kehittävä Aiven (84 miljoonaa).

Kasvuyrityksille suunnattu Slush aukeaa keskiviikkona 1.12.2021 Helsingin messukeskuksessa. Tapahtumaan on tulossa kaikkiaan 8000 henkilöä Suomesta ja ulkomailta. Viime vuonna tapahtuma jouduttiin peruuttamaan koronan takia. Lisää Slush2021:stä (LINKKI).