Elektroniset koneet laulavat keskiviikkona Turussa

Turussa kuullaan keskiviikkona elektroniikkakoneiden laulua Turun Sibelius-museossa. konsertti on osa Turun yliopiston Puhuvat koneet -tutkimusprojektia (2018–2022). Konsertissa esiintyvät Laura Naukkarinen, Tatu Metsätähti ja Petri Kuljuntausta. 

Puhuvat koneet – Elektroninen ihmisääni tunteiden ja itseymmärryksen tulkkina 1960–2020 on hanke, jossa tutkitaan tieteen ja taiteen keinoin ihmisen ja koneen vuorovaikutusta inhimillisen äänen ja puheen näkökulmasta. Koneen säätiö on myöntänyt hankkeelle rahoituksen vuosiksi 2018–2022.

’’Konsertin teokset ovat osaltaan saaneet inspiraatiota ihmisen ja koneen rajanylityksiin liittyvistä kysymyksistä’’, kertoo tutkimushankkeen johtaja Pertti Grönholm Turun yliopistosta.

Naukkarinen, Metsätähti ja Kuljuntausta esiintyvät Sibbe Live! -konsertissa kukin omalla teoksellaan. Konsertin punaisena lankana kulkee teema, joka tarkastelee tekniikan ja ihmisen vuorovaikutusta keskittyen erityisesti laulaviin ja puhuviin laitteisiin ja sovelluksiin.

Koneiden äänet ovat tulleet osaksi arkipäivää jo yllättävän monessa paikassa. Esimerkiksi kaupan kassalla ja älypuhelimissa kuuluu ihmismäisiä, puhuvien koneiden ääniä. Vaikka syntetisoitua puheääntä ei juuri enää erota aidosta ihmisäänestä, on ihmisen ääni kuitenkin Grönholmin mukaan hyvin erityinen viestintäväline.

Esiintyjistä Laura Naukkarinen (alias Lau Nau) on Kemiössä asuva säveltäjä, artisti ja tuottaja, jonka elokuvasävellyksiä on kuultu esimerkiksi elokuvissa Aurora, Tove sekä Själö – Island of Souls.

Turkulaislähtöinen Tatu Metsätähti (alias Mesak) on tehnyt pitkän uran suomalaisen elektronimusiikin parissa. Helsinkiläinen Petri Kuljuntausta on luonut kansainvälistä uraa äänitaiteilijana, säveltäjänä ja muusikkona. Hänelle myönnettiin taiteen valtionpalkinto vuonna 2005. Kuljuntausta on myös yksi Puhuvat koneet -hankkeen tutkijoista.

Lisää: Sibbe Live! Elektroninen ilta – Koneiden laulu, Sibelius-museo Turussa, 1.12.2021 klo 19.00 (LINKKI) ja Turun yliopiston Puhuvat koneet -hanke (LINKKI).

Kuva: Sibelius-museo