Suomen ensimmäinen viiden kubitin kvanttitietokone valmistui

Tutkimuskeskus VTT on yhdessä suomalaisen kvanttialan startup-yrityksen IQM:n kanssa rakentanut Suomen ensimmäisen toimivan kvanttitietokoneen.  Viiden kubitin kvanttitietokone on ensimmäinen askel kohti skaalautuvia kvanttitietokoneita.

Uunituoreen kvanttitietokoneen avulla VTT tekee vielä ennakkotutkimusta, eli auttaa yrityksiä entistä paremmin tunnistamaan, kuinka kvanttiteknologia tulevaisuudessa vaikuttaa niiden toimialoihin ja millaisia uusia mahdollisuuksia se tarjoaa.

“Yrityksille paras tapa tähän on tehdä yhteistyötä VTT:n kanssa, jotta ne pääsevät oikeasti käyttämään kehittämäämme teknologiaa’’, sanoo VTT:n tutkimuspäällikkö Pekka Pursula. Kvanttilaskennan kehitys vaikuttaa händn mukaan kaikkiin toimialoihin. Kone auttaa VTT:tä kehittämään kvanttiennakointia, jonka avulla voidaan hänen mukaansa tunnistaa tulevaisuuden trendejä ja tukemaan yrityksiä siinä, milloin ja miten tämä vaikuttaa heidän toimintaansa.

Vasemmalta VTT:n vanhempi tutkija Visa Vesterinen, tutkija Debopam Datta sekä VTT:n kvanttiohjelmien vetäjä Himadri Majumdar ja tutkija Lassi Lehtisyrjä.

Viiden kubitin kvanttitietokone on ensimmäinen osa monivuotista hanketta, jonka tavoitteena on toteuttaa Suomeen vielä moninkertaisesti tehokkaampi 50 kubitin kvanttitietokone vuoteen 2024 mennessä.

Suomen ensimmäinen viiden kubitin kvanttitietokone VTT:n ja Aalto-yliopiston Micronovassa, Espoossa.

Kvanttitietokone rakennettiin Otaniemeen VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteiseen kansalliseen mikro- ja nanoteknologialaitokseen, Micronovaan, jossa on myös kvanttikomponenttien valmistukseen käytettävä puhdastilaympäristö.

 

Rakentaminen aloitettiin vuonna 2020 ja toteutettiin VTT:n ja suomalaisen kvanttialan startupin IQM:n innovaatiokumppanuutena.

Kvanttitietokoneiden uskotaan kykenevät laskentatehollaan ratkaisemaan nykytietokoneille mahdottomia ongelmia.  Tulevaisuudessa kvanttitietokoneita voidaan hyödyntää esimerkiksi virusten ja lääkeaineiden tarkkaan mallinnukseen tai sellaisten ennennäkemättömien materiaalien suunnitteluun, mikä on nykyisillä menetelmillä mahdotonta.

Kvanttilaskennan suurin haaste juuri nyt on skaalautuvuus, sillä kvanttitietokoneiden rakentaminen on yhä hidasta ja kallista. Siksi  Suomeen on rakennettu aktiivinen kvanttialan huippuosaamista kehittävä tutkimusyhteisö, jota koordinoi VTT:n, Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston perustama kansallinen kvantti-instituutti InstituteQ.

VTT on perustanut lisäksi kvanttiteknologiasta kiinnostuneille yrityksille BusinessQ-verkoston, jonka tehtävä on tukea erityisesti kvanttiteknologian soveltamista yrityksissä. Mukana ovat esimerkiksi suomalaiset kvanttiteknologiayritykset IQM ja Bluefors sekä OP Ryhmä, SiloAI, IBM Finland ja Atos.

Lisää: Aiemmat kvanttitietokoneita käsitelleet uutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.