Slushissa uusi robottibussi suomalaisohjelmistolla

Tämän vuoden Slush-tapahtumassa esiteltiin suomalais-saksalaisena yhteistyönä kehitetty uusi robottibussi PeopleMover. Siinä hyödynnetään espoolaisen Sensible 4:n uutta SAE 4-tason ohjausohjelmistoa, joka on tulossa tarjolle vielä ensi vuoden aikana.

Saksalaisen Mooven PeopleMover on muokattavissa oleva ajoneuvo ja se voi kuljettaa jopa 19 matkustajaa. Itseajavan sukkulabussin testit alkavat Saksan Aachenissa helmikuussa 2022. PeopleMoverissa käytettävä Sensible 4:n ohjelmisto on kehitetty erityisesti sukkulabusseja ja niin sanotun viimeisen kilometrin liikennöintiä varten erilaisissa sääolosuhteissa.

“Olemme innoissamme yhteistyöstä, joka mahdollistaa laadukkaan SAE tason 4 automaation Mover-alustallemme sekä tarjoaa erityisiä automatisointiratkaisuja”, sanoo Mooven toimitusjohtaja Stefan Miltenyi.

Suomalaisyrityksen teknologia yhdistää eri anturituotteiden tuottamaa informaatiota ohjelmistoon tavalla, joka mahdollistaa ajoneuvojen toiminnan erilaisissa sääolosuhteissa, myös lumisateessa ja sumussa.

Sebsible 4 on tuomassa ensi vuonna tarjolle ensimmäisen kaupallisen, kaikissa sääolosuhteissa toimivan itsestään ajavien ajoneuvojen ohjelmistotuotteen, Dawnin, joka on SAE Level 4 -tason tuote robottiautoihin. Siihen perustuen yhteistyötahojen tavoitteena on tuoda tarjolle SAE:n 4-luokan  itsestään ajava sukkulabussi Euroopan markkinoille jo 2023.

Slush-messuilla esitellyn Mooven PeopleMover-alustarakenne on ensimmäinen teollisesti tuotettava kaupallinen ajoneuvoalusta, joka voi mahdollistaa tason 4 autonomisen ajamisen. Se voidaan muokata asiakkaiden yksilöllisten automaatio- ja autonomiatarpeiden mukaisesti.

Kuva: Slush21:n julkistustilaisuudessa Mooven kehitysinsinööri Rafael Cyschon ja Sensible 4:n toimitusjohtaja Harri Santamala.