Re:Invent2021: Amazon on paljon muutakin kuin nettikauppa

Amazon on nettikaupan lisäksi myös globaali pilvipalveluiden ja teknologioiden kehittäjä. Uusimpana yritys esitteli Re:Invent-tapahtumassa  IoT Twittermaker-palvelun, jonka avulla voidaan luoda helpommin fyysisistä rakenteista ns. digitaalisia kaksoskopioita. Mukana on myös AWS:n teknologiajohtaja Werner Vogelsin arviot kehitysnäkymistä.

Amazon Web Services esitteli Las Vegasin re:Invent-tapahtumassa  IoT Twinmaker -palvelun nopeuttamaan digitaalisten kaksosten tekoa. Palvelun avulla voi entistä helpommin käyttää todellisten järjestelmien digitaalisia kaksosia toimintojen seurantaan ja optimointiin.

Digitaaliset kaksoset ovat virtuaalisia kopioita fyysisistä järjestelmistä, kuten rakennuksista, tehtaista, tuotantolinjoista ja laitteista. Niitä päivitetään säännöllisesti reaalimaailman tiedoilla jäljittelemään edustamiensa järjestelmien rakennetta, tilaa ja käyttäytymistä.

Erilaisia kohteita runsaasti, mutta useimmiten tärkeintä on päästä alkuun helposti käyttämällä olemassa olevaa dataa. Uuden AWS IoT TwinMakerin avulla kehittäjät voivat nopeasti aloittaa laitteiden, prosessien ja tilojen digitaalisten kaksosten luomisen yhdistämällä dataa eri tietolähteistä, kuten laiteantureista, videovirroista ja liiketoimintasovelluksista, ilman tarvetta siirtää tietoja ensin yhteen tietovarastoon.

Kun tarvittavat dataliitokset on luotu, IoT TwinMakerillä voi luoda tilatietoisen ja 3D-malliksi visualisoidun digitaalisen kaksosen halutusta kohteesta. Visualisointiin tietoa voi tuoda myös koneoppimis- ja simulaatiopalveluista sekä laitteiden huoltotiedoista ja käyttöohjeista.

Digitaalisen kaksosen loppukäyttäjiä ovat esimerkiksi laitosoperaattorit ja huoltoinsinöörit. Kaksosta tarkkailemalla ja sitä käyttämällä he pystyvät optimoimaan esimerkiksi tehtaan toimintaa, lisäämään tuotantoa ja parantamaan laitteiden suorituskykyä.

AWS IoT TwinMaker on nyt saatavilla esikatseluversiona eri AWS-alueilla, esimerkiksi Euroopassa ensin Irlannin AWS-alueella ja myöhemmin muualla. Lisätietoja löytyy AWS IoT TwinMakerin sivulta.

AWS julkisti Re:Invent-tapahtumansa yhteydessä myös uuden IoT RoboRunner -palvelun, joka avulla voidaan robotit saada toimimaan yhdessä. Uuden ratkaisun avulla on mahdollista yhdistää robotit osaksi samaa työnhallintajärjestelemää. Sen avulla on mahdollista luoda rajapinta, jossa yhdellä näkymällä voi tarkastella robotteja ja tehtävien etenemistä. Amazon esitteli tapahtumassa myös oman Graviton3-prosessorin.

Re:Invent-tapahtuman puheenvuorossaan Amazonin teknologiajohtaja Werner Vogels julkisti lisäksi suunnitelman 30 uuden AWS Local Zonen lanseeraamisesta ympäri maailmaa – myös Suomeen. Local Zone -termi viittaa datakeskusta kevyempään tapaan tuoda pilvipalvelut lähelle asiakkaita ja käyttöpaikkoja.

Tämän lisäksi Vogels on kääntänyt katseensa teknologian tulevaisuuteen ja ennustaa seuraavia asioita tapahtuvan vuodesta 2022 alkaen. Toki hän myös osin markkinoi samalla edustamaansa yritystä ja pilvipalveluiden kehitystä ensi vuonna.

  • Tekoälyn tukema ohjelmistokehitys valtaa alaa. Vaikka kyseessä onkin ihmistä vaativaa luovaa ongelmanratkaisua, on myös ohjelmoinnissa runsaasti toistuvia rutiinitehtäviä.
  • Pilvi on kaikkialla ja se tuo selkeän edun. Lähitulevaisuudessa näemme pilven muuttavan yhä useamman yrityksen tapaa operoida.
  • Älykkäät tilaratkaisut tulevat – etenkin ikääntyneiden hoidossa. 2022 muuttaa kotimme ja rakennukset ympärillämme entistä älykkäämmiksi apureiksi. Inhimillisissä tarpeissa avustaminen vaikuttaa varsinkin vanhustenhoitoon.
  • Kestävä kehitys saa ikioman arkkitehtuurinsa. Uusia pilviarkkitehtuurin ratkaisuja etsitään tukemaan sekä loppukäyttäjän että planeettamme tarpeita.
  • Uudet yhteyde avaruudesta eli matalalla lentävät Low Earth Orbit –satelliitit mahdollistavat edullisen verkkoyhteyden jokaiseen maailman kolkkaan.

Lisää: Amazonin Re:Invent-tapahtuma 29.11-3.12.2021 Las Vegasissa (LINKKI), poimintoja tarjonnasta (LINKKI),  AWS Digital twins (LINKKI), IoT Twinmaker-tiedote (LINKKI),  IoT Roborunner (LINKKI),   Graviton2-suoritin (LINKKI) ja Amazonin teknologiajohtaja Werner Vogelsin kehitysennuste 2022 alkaen laajemmassa muodossa (LINKKI)

Kuvituskuva: Amazon AWS

Päivitetty