Raportti: Suomessa on Pohjoismaista eniten tekoälyn hyödyntäjiä

Pohjoismaat ovat Nordic State of AI -raportin mukaan johtava tekoälyn hyödyntäjä vaikka alueella on vain kaksi prosenttia maailman tekoälyn ammattilaisista. Suomessa on pohjoismaista määrällisesti eniten tekoälyä liiketoiminnassaan hyödyntäviä yrityksiä.

 

Euroopan suurimpiin kuuluva, suomalainen tekoälylaboratorio Silo AI julkaisi tänään yhteistyössä alan toimijoiden kanssa ensimmäisen selvityksen tekoälyn hyödyntämisestä Pohjoismaissa. Raportti on toteutettu Suomen tekoälykeskus FCAI:n ja muiden pohjoismaisten tekoälyorganisaatioiden kanssa.

Nordic State of AI -raportti tarjoaa kattavan näkymän Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan tekoälymarkkinaan ja siihen kuinka paljon tekoälyä hyödynnetään muun muassa erilaisissa liiketoiminnoissa.

Tämä käy ilmi Nordic State of AI -raportin monista muistakin tilastoista ja havainnoista. Esimerkiksi Oxford Insightin tekoälyvalmiutta mittaavan indeksin mukaan kaikki neljä Pohjoismaata ovat vahvasti kymmenen maailman johtavan maan joukossa. Lisäksi 70 prosenttia pohjoismaisista tekoälyä hyödyntävistä yrityksistä aikoo rekrytoida tekoälyosaajia seuraavan puolen vuoden aikana.

Tekoälyä hyödynnetään eri aloilla Pohjoismaissa: Norjassa energiasektori on vahva tekoälyn hyödyntäjä, Suomessa taas metsä- ja laivateollisuuden kaltaiset suuret vientialat, Ruotsissa telekommunikaatio ja Tanskassa terveydenhuolto ovat vahvoja tekoälyn hyödyntäjiä.

”Raporttimme osoittaa, että yhä useammat pohjoismaiset organisaatiot hyödyntävät tekoälyä ydintoiminnoissaan, eli yritykset ovat tuoneet tekoälyn osaksi heidän omia tuotteitaan ja palveluitaan”, kommentoi Silo AI:n toimitusjohtaja Peter Sarlin.

Suurimmat tekoälykeskittymät Pohjoismaissa ovat Suomessa ja Ruotsissa. Pieneksi maaksi Suomessa on suhteellisen suuri alan ekosysteemi. Yhä useammat suomalaiset yritykset ovat ottaneet tekoälyn osaksi strategiaansa.

Raportin datan mukaan tällä hetkellä yli 24 000 pohjoismaista yritystä hyödyntää jollain tavalla tekoälyä. Näistä 4500 on ottanut tekoälyteknologioita osaksi omaa liiketoimintaansa. Suomessa on määrällisesti eniten tekoälyä liiketoiminnassaan hyödyntäviä yrityksiä Pohjoismaissa.

“Aiemmin Suomessa tehtiin merkittäviä tekoälyinvestointeja, jotka ovat kuitenkin vuosien saatossa laskeneet merkittävästi suhteessa kilpailijoihin. Tällä hetkellä yksi pelko on, että jäämme kansakuntana jälkeen, koska Suomi ei investoi samalla tasolla tekoälytutkimukseen kuin muut maat’’, sanoo Aalto-yliopiston professori ja Suomen tekoälykeskus FCAI:n johtaja Samuel Kaski.

Taustaa: Nordic State of AI -raportin tekoon ovat osallistuneet tekoäly-yritys Silo AI:n lisäksi Aalto-yliopisto ja ITP-ohjelma, AI Sweden, Amesto NextBridge AS, Business Finland, Copenhagen Capacity, Datapult AI Consultancy, Digital Norway, FCAI, Fremtind Insurance, Halmstad University, KTH Royal Institute of Technology, Maki.vc, Nordic Ninja, Norwegian University of Science and Technology, Teknologiateollisuus ry sekä Työ- ja elinkeinoministeriö.

Nordic State of AI -kiteytykset

  • Pohjoismailla on yhtenevä visio tekoälyn kestävästä hyö
  • dyntämisestä ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi
  • Digitalisaatio on edennyt vauhdilla ja data on korkealaatuista ja helposti saatavilla
  • Vakiintunut tekoälyekosysteemi Pohjoismaissa ja paikalliset tutkimuskeskukset mahdollistavat yhteistyön yksityisen ja julkisen sektorin sekä yliopistojen välillä – yhteinen tutkimusalan visio kuitenkin vielä puuttuu
  • Jokaisesta maasta löytyy runsaasti tekoäly-startup-yrityksiä. Suomessa on eniten tekoälyä liiketoiminnassaan hyödyntäviä yrityksiä, Ruotsi ja Tanska seuraavat kannoilla
  • Tekoälyä hyödynnetään jo laajalti suurissa yrityksissä – käyttö kasvussa myös pienissä ja keskisuurissa yrityksissä
  • Tekoälyyn tehtyjen sijoitusten määrä vaihtelee huomattavasti maiden välillä, Ruotsi on kärjessä yleisesti ICT-investoinneissa, Suomi on jälkimmäisenä

Lisää: Nordic State of AI -raportti (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock