700 megahertsin taajuus laajentaa 5G-kuuluvuutta

Matalampi 700 megahertsin taajuusalue laajentaa 5G-verkon kattavuutta. Esimerkiksi DNA:n 5G-kattavuus nousi marraskuun aikana suuren harppauksen 64 prosenttiin väestökattavuudessa, kun yhtiön kaikissa 5G-kykyisissä tukiasemissa otettiin käyttöön 700 MHz:n taajuusalue. Myös muut operaattorit kirivät loppuvuoden aikana 5G-verkkojen väestöpeittoaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa yli 3,5 miljoonaa suomalaista DNA:n 5G-verkon kuuluvuusalueella liki 140 eri paikkakunnalla. Tuoreimmat 5G-verkkoon liitetyt DNA-paikkakunnat ovat Inkoo, Kaustinen, Kemiönsaari, Loppi, Luhanka, Luoto, Mynämäki, Mänttä-Vilppula, Nousiainen, Uusikaarlepyy, Vehmaa ja Virrat.

”Marraskuussa aktivoimme 700 MHz:n taajuusalueen 5G-käyttöön kaikissa päivitetyissä tukiasemissamme. Tämä nosti 5G-väestökattavuutta merkittävästi, eli toi DNA:n 5G-verkon tuhansien uusien suomalaisten koteihin samalla parantaen sisätilakuuluvuutta”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.

Matalampi 700 MHz:n taajuusalue kantaa kauemmaksi kuin 3,5 GHz:n taajuus, joka oli pitkään ainoa 5G-verkoissa käytetty taajuusalue. Matalammalla taajuudella verkko yltää tulevaisuudessa jopa 10 kilometrin päähän tukiasemasta, joten sen avulla 5G-yhteydet voidaan tarjota myös harvaan asutuille seuduille.

”Vaikka 5G-yhteys toimii tietysti nopeammin korkeammalla taajuudella, on 5G:n ja 4G:n välinen ero matalallakin taajuudella usein selvä. Vaikka matalalla taajuudella ei päästä korkean taajuuden tapaan gigatason datanopeuksiin, pystymme 5G-päivityksellä parantamaan huomattavasti haja-asutusalueidenkin verkkoyhteyksiä”, Laari jatkaa.

700 ja 3500 megahertsin taajuusalueiden lisäksi käyttöön on tulossa kaupunkiolosuhteissa korkeammat 26-28 gigahertsin taajuudet.  Viimeisimpänä myös Ahvenanmaalle ollaan tuomassa myös matalamman 700 megahertsin 5G-verkko.

Oman asuinalueensa 5G-tilanteen näkee helpoiten operaattoreiden kuuluvuuskartoista, mutta niiden päivittymisessä voi olla viivettä tai 700 MHz:n taajuusalueen 5G-tiedot eivät vielä ole mukana.

DNA:n lisäksi Elisa kertoi äskettäin 5G-palveluidensa olevan tarjolla 139 paikkakunnalla, joissa asuu yli 70 prosenttia suomalaisista. Telia kertoi puolestaan 5G-verkko kattaneen lokakuussa jo 3,1 miljoonan suomalaista ja 5G- väestöpeitto nousseen suurimmissa kaupungeissa yli 80 prosentin.

Lisää: DNA:n 5G-peittokartta (LINKKI), Elisan 5G-peittokartta (LINKKI) ja Telian 5G-peittokartta (LINKKI) sekä aiemmat 5G-verkkoja käsitelleet uutiset (LINKKI).

Kuva: DNA