Suomalaisinnovaatio korvaa hydrauliikkatoiminnon

Iittiläiselle konepajayritys Lekatechille on myönnetty yli kuuden miljoonan euron EU-rahoitus uudenlaisen sähköisen iskuvasaran kaupallistamiseen. Kehitteillä oleva sähkövasara on yrityksen mukaan hydraulista iskuvasaraa voimakkaampi, energiatehokkaampi ja ympäristöystävällisempi. 

Lekatechin tavoitteena on nollata kaivos- ja rakennusteollisuudessa käytettävien iskuvasaroiden päästöt. Yrityksen saama 6,3 miljoonan euron rahoitus on osa Euroopan innovaationeuvoston (EIC) uusinta, 627 miljoonan euron rahoitusta.

Kuvassa Lekatechin toimitusjohtaja Antti Anttila (vas.), hallituksen puheenjohtaja Tuomo Peltola ja tuotekehityksestä vastaava Jyri Peltola sähkövasaran prototyypin kanssa.

EU:n EIC Accelerator -rahoitus on tarkoitettu kansainvälistä kasvua hakeville, tutkimuspohjaisille pk-yrityksille. Se käytetään kehitetyn protolaitteen pilotointiin, kaupallistamiseen ja kansainvälisen liiketoiminnan kehittämiseen.

Yritys tavoittelee kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa ja voimakasta kasvua. Lähivuosina yritys tarvitsee osaavaa työvoimaa sekä tuotekehitykseen, kaupallistamiseen että sähkövasaroiden valmistukseen.

Iittiläisen Lekatechin kehittämää sähköistä iskuvasarateknologiaa voidaan käyttää esimerkiksi betonisten rakennusten purkutöissä, kivien rikkomisessa kaivostoiminnassa ja perustusten paalutuksessa.

Toimintaa tukee myös laajempi trendi kohti sähköistettyjä työkoneita ja lisälaitteita niin rakentamisessa, maansiirrossa kuin kaivostoiminnassakin.

Uuden EIC-rahoituksen lisäksi Lekatechin johtamalle konsortiolle myönnettiin syksyllä 2,45 miljoonan euron EIT RawMaterials Upscaling -rahoitus, josta 70 prosenttia on tukea.

Uuden konsortioprojektin päämäärä on yrityksen teknologian kehittäminen ja pilotointi erityisesti kaivosteollisuudessa. Muut konsortion organisaatiot ovat Puolasta, Kreikasta ja Espanjasta. Lisäksi Lekatech on kerännyt noin 1,3 miljoonaa euroa rahoitusta omistajilta, yksityisiltä ja julkisilta tahoilta niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Lekatech on perustettu vuonna 2018. Yrityksen ensimmäiset vuodet ovat kuluneet perusteknologian tutkimisessa ja kehittämisessä. Oman osaamisen lisäksi Lappeenranta-Lahden LUT-yliopiston panos on ollut merkittävä innovaatioprosessissa.

Lisää: Aloituskuva Lekatechin esittelyvideolta (LINKKI).